La sessió informativa celebrada aquest dilluns a la Casa de la Vila va servir per explicar les mesures que s’han aplicat per estalviar aigua als equipaments i edificis municipals. La previsió és reduir-ne el consum en un 50%, tot i que el percentatge del que gasta el consistori només suposa el 4% del total.
La Casa de la Vila va acollir aquest dilluns la tercera i última sessió que l’Ajuntament ha organitzat als darrers dies per explicar les actuacions i les mesures d’estalvi d’aigua que ha aplicat als seus equipaments des que el passat 1 de febrer va entrar en vigor la fase d’Emergència I per sequera que va decretar la Generalitat i que afecta 239 municipis de Catalunya, entre els quals està Montcada i Reixac. Les dues primeres sessions, destinades als àmbits de l’educació i de l’esport, es van celebrar el 15 de febrer. La trobada d’aquest dilluns va comptar amb la participació de l’alcalde, Bartolo Egea; la regidora-portaveu sobre la sequera, Anabel Moreno; el coordinador de l’Àrea de Serveis, Josep Pubill, i el tècnic de Protecció Civil, Ignacio Gómez.
Amb totes les mesures que ja ha posat en marxa, l’Ajuntament preveu que pot arribar a estalviar un 50% d’aigua a l’any. El consum que es fa als equipaments i als edificis municipals només suposa, però, un 4% del total que es gasta al municipi. Segons les dades de l’any 2023, a Montcada i Reixac es van gastar 2 milions de m3 d’aigua, sent els àmbits domèstic (65,9%) i industrial (25,33%) els que més van consumir. En aquest sentit, l’alcalde, Bartolo Egea, va fer una crida a la ciutadania: “Estem en una situació molt complicada i depèn de tots nosaltres que anem a més o menys en les fases d’Emergència”. En el mateix sentit, la regidora-portaveu, Anabel Moreno, també va demanar “fer un treball conjunt entre tota la població per fer un ús responsable de l’aigua”. A la reunió també es va matisar que la xifra de 200 litres per habitant i dia que es poden consumir en l’estat d’Emergència I fa referència a l’aportació que l’ACA assigna a tot el municipi de manera genèrica i que, en cap cas, està destinat al consum que es pot fer en l’àmbit domèstic.
A la trobada, es van detallar les accions que l’Ajuntament ha implantat des de l’entrada en vigor de la fase d’Emergència I per aconseguir aquest estalvi del 50%:
La sessió informativa també va servir per detallar les accions que l’Ajuntament té previst engegar durant els dies vinents:
Escenaris de futur El cap tècnic de l’Àrea de Serveis, Josep Pubill, va avisar que, amb el ritme de consum actual, Montcada i Reixac superaria els límits que s’establirien si entren en vigor les fases d’Emergència II i III, que serien de 180 i 160 litres per habitant i dia, respectivament. La hipotètica arribada d’aquestes noves fases també podria provocar la no obertura de la piscina d’estiu del carrer Bonavista i el tancament de les dutxes als equipaments esportius. En tot cas, aquestes mesures podrien canviar ja que la Generalitat podria aplicar excepcions en el cas que aquestes instal·lacions serveixen com a refugi climàtic en algunes zones concretes.
Tota la informació sobre la sequera es pot consultar a l’apartat ‘Emergència per sequera’ que s’ha creat al web www.montcada.cat. La sessió informativa d’aquest dilluns també es pot tornar a veure de forma íntegra al canal de You Tube de l’Ajuntament.