L'Ajuntament de Montcada i Reixac valora positivament que el Síndic demani a l'AMB que assumeixi el cost de les expropiacions forçoses

Dimecres, 17 de desembre de 2014
El president de l'Àrea Econòmica de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, Joan Maresma, ha qualificat com a 'bona notícia' la decisió del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, d'instar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a que assumeixi el cost de les expropiacions forçoses per llei dels parcs urbans metropolitans, que en el cas de Montcada i Reixac, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat en prop de 15 milions d'euros el cost que ha de pagar la corporació local a tres empreses del municipi que van iniciar el procés. 'El dictamen del Síndic és el resultat del treball que portem fent durant molt de temps ajuntaments implicats en aquests processos, perquè el cost que suposa assumir els expedients pot afectar la dotació de serveis a la ciutadania', ha indicat l'edil. Els ajuntaments de Montcada i Reixac, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès i Sant Vicenç dels Horts van sol·licitar al Síndic, en una reunió celebrada al juliol passat, la seva mediació en aquest assumpte. 'El Síndic no acostuma a tractar temes que afecten directament les administracions locals, però vam sol·licitar la seva intervenció entenent que si els ajuntaments han d'assumir el cost de les expropiacions, els serveis a la ciutadania es poden veure modificats negativament', ha explicat el regidor.

El Síndic ha mediat amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per tal que no siguin els ajuntaments afectats per les expropiacions derivades de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) del 1976 els que assumeixin el cost d'aquests processos sinó el propi ens supramunicipal. Ribó s'ha reunit aquesta setmana amb el president de l'AMB i alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per exposar-li les principals recomanacions en relació amb aquesta problemàtica, entenent que les expropiacions comprometen la gestió de les polítiques assistencials als municipis afectats i, per això, demana l'AMB que actuï al respecte. Entre les recomanacions que el Síndic fa hi ha la de valorar la necessitat de mantenir la qualificació d'aquests terrenys o plantejar, si s'escau, la modificació del planejament per introduir les requalificacions que es considerin convenients. En cas que es mantinguin les qualificacions actuals, Ribó apunta que l'AMB intervingui activament en la seva gestió i es faci càrrec de les indemnitzacions o estableixi els mecanismes compensatoris que rescabalin els municipis afectats de les indemnitzacions que paguin.

Per assumir el cost de les expropiacions, l'AMB ha concedit al consistori montcadenc un crèdit de 7,5 milions d'euros per fer front a la meitat del cost de les expropiacions, que s'han de retornar en un termini de 10 anys. L'ens supramunicipal ha reservat una partida de 54 milions d'euros per donar suport els consistoris en aquesta problemàtica, que a Sant Cugat li suposa un cost de 40 milions d'euros i a Sant Vicenç dels Horts, altres 35. 'Per al 2015 hem articulat mecanismes perquè els serveis a la ciutadania no es vegin afectats', ha expressat Maresma, qui ha recordat que el consistori local té en marxa un contenciós administratiu contra la Generalitat sobre el tema de les expropiacions.

El problema deriva de l'aprovació del PGM l'any 1976, quan es van repartir les zones verdes entre els diferents municipis que formen l'AMB. Moltes de les parcel·les programades aleshores es troben situades en terrenys privats, els propietaris dels quals, d'acord amb la Llei del sòl del 1998, reclamen als ajuntaments la seva expropiació. Els consistoris afectats consideren que la modificació del planejament es va fer en benefici del conjunt de municipis que formen part de l'Àrea Metropolitana i per això li demanen que sigui aquesta entitat supralocal la que assumeixi l'import dels processos.
Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:44