L'Ajuntament de Montcada i Reixac recorrerà la nova llei d'administracions locals per 'garantir els drets socials i el benestar de la ciutadania'

Dijous, 20 de febrer de 2014

L'Ajuntament de Montcada i Reixac és un dels 3.500 consistoris d'arreu de l'Estat espanyol que presentaran un recurs davant del Tribunal Constitucional, per mitjà del Consell de Governs Locals de la Generalitat i les entitats municipalistes, contra la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local aprovada pel govern central a final del 2013. L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, i el primer tinent d'alcalde i president de l'Àrea Econòmica, Joan Maresma, han explicat en roda de premsa aquest dijous, 20 de febrer, que el consistori local s'adhereix a aquesta acció 'en defensa, garantia i enfortiment dels drets socials i en la millora del benestar de la ciutadania' i que en el pròxim Ple, que se celebrarà el 27 de febrer, es passarà a aprovació la formalització del recurs en contra de la norma. 'Aquesta nova Llei vulnera l'autonomia local, és retrògrada, deixa les administracions locals sense capacitat de decisió i de control sobre temes que afecten la nostra ciutadania, proximitat que ha estat clau per donar resposta a les necessitats socials, especialment ara, que ens trobem en època de crisi', ha manifestat l'alcaldessa.

Alguns dels serveis que perillen amb la nova norma, segons han explicat els edils, són els serveis socials, les escoles bressol, les escoles d'adults, programes adreçats a l'assessorament a persones nouvingudes, els relacionats amb joventut o amb el suport a les dones, que passarien a ser competència de la Diputació o govern autonòmic corresponent o, fins i tot, a mans privades. La Llei preveu que aquest traspàs de competències es farà de forma progressiva. Pérez ha recordat que durant els 35 anys d'ajuntaments democràtics, les administracions locals 'han estat capaces de superar les deficiències a nivell territorial i d'equipaments heretades d'èpoques anteriors i, més actualment, hem donat resposta a noves realitats complexes, com els fenòmens migratoris, els nous models familiars, l'envelliment de la població o la dependència, entre molts altres temes'. L'equip de govern denuncia que la norma acabarà convertint els ajuntaments 'en un apèndix de l'Estat, en una instància merament administrativa', a la vegada que critica que la Llei estatal posa per davant de tot la sostenibilitat financera i que, a més, 'imposa als ajuntaments com s'ha d'aconseguir aquesta estabilitat, no els dóna via lliure per emprar els seus propis mecanismes'.

El primer tinent d'alcalde ha expressat que 'els ajuntaments ens rebel·lem en contra d'una Llei que farà mal a la ciutadania i l'allunya de tots els serveis que hem anat conquerint; el món local, a més, és el menys endeutat i per això no entenem aquest atemptat', a la vegada que ha indicat que 'confiem en la nova llei que s'està tramitant al Parlament de Catalunya sobre Governs Locals'. El regidor ha apuntat que ha estat l'administració local la que 'ha defensat la dignitat i els drets de la ciutadania tot i que mai hem tingut un finançament just i adequat, les hisendes locals han estat sempre l'assignatura pendent, l'Estat mai ens ha donat el que considerem just per donar resposta als serveis que prestem'.

El següent pas que ha de donar l'Ajuntament un cop l'equip de govern ha mostrat la seva voluntat de tirar endavant amb el recurs és aprovar al Ple iniciar-ne la tramitació, que es farà en la sessió ordinària del pròxim 27 de febrer. L'alcaldessa ha avançat que ha parlat d'aquest punt amb tots els grups municipals en l'oposició i que, majoritàriament, votaran a favor del recurs contra la Llei Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:43