L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha decidit tirar endavant multes a entitats bancà ries i a la Sociedad de gestión de activos procedentes de la reestructuración bancaria (SAREB) multes per tenir habitatges desocupats. En concret, aquest cas afecta la SAREB, a la qual se l'imposarà una multa coercitiva de 12.000 euros (3.000 per pis) per tenir quatre habitatges sense ocupar. Es tracta del primer expedient que tramita el consistori pel fet de tenir habitatges buits i es fa d'acord amb l'establert a la Llei del dret a l'habitatge. L'objectiu d'aquests expedients és evitar tenir pisos tancats sense ocupants i posar-los a disposició de la ciutadania, especialment les que es troben en situacions desfavorables econòmica i socialment.
Els expedients es van començar a tramitar a l'octubre, amb la imposició d'una taxa de 900 euros per habitatge, que cobreix els costos d'engegar el procés, un cop es va confirmar que les vivendes es trobaven desocupades, entenent per desocupació que els pisos hagin estat buits durant els últims dos anys. La imposició de multes arriba després d'un procés de negociació ofert pel consistori a la SAREB per tal que cedÃs els pisos a l'Oficina Local d'Habitatge, per tal que els pugui gestionar en règim de lloguer social. Si transcorre un mes des de l'oferiment i l'habitatge en qüestió continua desocupat, existeix la possibilitat d'imposar multes als bancs.
'Després de multitud d'intents per tal que s'ocupessin aquests pisos i de negociació per part de l'Ajuntament, tirem endavant les multes, ja que no hi ha hagut resposta per la seva part; hem donat molt de temps a la SAREB perquè posés els habitatges en lloguer o els cedÃs al consistori i no ha estat aixÃ, per tant, li aplicarem la llei', ha manifestat la regidora d'Habitatge, Jessica Segovia, qui insisteix a que l'objectiu del consistori 'no és multar els bancs sinó a que ens cedeixen els habitatges; no ens aturarem fins aconseguir-ho i treballem sobretot en la cessió al consistori, per tal d'oferir-los a veïns i veïnes de Montcada i Reixac'.
El procediment en casos que es detecti un pis anormalment buit comença amb l'obertura del cas i es liquida una taxa de 900 euros prevista a les ordenances municipals. En segon terme, s'intenta negociar amb la propietat actuacions per evitar la desocupació. En cas contrari, es produeix la infracció i pot incoar-se el corresponent expedient sancionador en base a la Llei i l'Ajuntament pot imposar-ne multes fins a 250.000 euros. Mantenir el pis buit, després del requeriment municipal, és una infracció molt greu que pot sancionar-se amb multa fins a 900.000 euros.