L'Ajuntament de Montcada i Reixac i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, a través de la direcció general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, han formalitzat un conveni per realitzar un Pla de Transició al Treball, en el marc dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), adreçat a joves d'entre 16 i 21 anys que han finalitzat l'ensenyament obligatori sense obtenir el títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Prèviament, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona havien signat un altre conveni amb el mateix objectiu, ja que els PQPI se subvencionen amb l'aportació de les tres administracions.
Aquests joves no poden continuar la formació en el sistema educatiu i no disposen d'una preparació professional suficient per incorporar-se plenament al món del treball, de manera que requereixen d'un recurs específic que permeti millorar la seva formació i els faciliti l'inici del seu itinerari de transició al món laboral i a la formació permanent, especialment en els cicles de grau mitjà de la formació professional, així com en els estudis complementaris necessaris per a l'obtenció del graduat en ESO.
S'han organitzat dos grups o PQPI a l'Institut La Ferreria que desenvoluparan durant el curs 2011-2012 formació teòrico-pràctica amb l'objectiu de millorar les possibilitats d'ocupació i/o continuïtat formativa dels joves que hi participen, i inclouran les accions d'orientació i seguiment individualitzades encaminades a definir i aplicar l'itinerari de formació i ocupació de cada alumne, així com l'acompanyament en el seu procés d'inserció laboral o formativa.
Els mòduls que s'imparteixen són: auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, i auxiliar en muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics. La trentena de joves que els cursen compten amb el suport de professorat especialitzat i professionals experts en aquests àmbits. A més, realitzaran un mòdul de formació en centres de treball, és a dir, pràctiques no laborals en empreses.
Els PQPI formen part del Dispositiu Local de Transició Escola - Treball (DiLTET), juntament amb altres recursos adreçats a l'orientació dels joves cap al món laboral. És el cas dels programes d'adaptació curricular que imparteixen els quatre instituts del municipi, amb un total de 43 alumnes que segueixen l'escolarització exigida i fan pràctiques laborals en empreses i uns tallers on treballen l'adquisició de les competències bàsiques necessàries per desenvolupar-se professionalment. A més, el DiLTET acull altres joves, no escolaritzats, als quals se'ls ofereix orientació i se'ls fa un acompanyament per aconseguir la seva integració sociolaboral. En el marc del DiLTET l'Ajuntament també organitza la Mostra d'Ensenyament i un altre projecte relacionat és el SUMA'T, un recurs adreçat igualment a la inserció laboral del jovent que no ha completat l'ESO.
El dispositiu se subvenciona amb l'aportació econòmica de l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació de Barcelona.