L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha aprovat les beques per a material escolar i sortides, que enguany, i a l'espera de les xifres definitives, puja a 50.300 euros, una quantitat superior a la d'altres municipis de l'entorn. Del total de les 1.181 famílies que van sol¿licitar aquesta beca, s'han aprovat 666. De les sol¿licituds excloses, 229 s'han rebutjat per manca de documentació que acrediti el compliment dels requisits, malgrat que, segons ha especificat la presidenta de l'Àrea Social, Ana Rivas, "a totes aquelles famílies que els hi mancava presentar documents acreditatius se'ls hi va enviar una carta personificada detallant allò que calia que aportessin per optar a la beca. Donada la conjuntura econòmica actual, enguany hem volgut ser molt exigents en aquest sentit per tal de ser el més justos possibles a l'hora d'atorgar els ajuts i arribar a aquelles famílies que més ho necessiten".
Es podien beneficiar d'aquests ajuts les famílies residents i empadronades a Montcada i Reixac que, reunint els requisits econòmics que es determinen, tinguessin fills/filles escolaritzats en centres públics i/o privats concertats que cursin Educació Infantil, Primària o Secundària Obligatòria. Les sol¿licituds només podien prosperar si es lliurava tota la documentació que es demanava, especificada a les bases. Aquestes beques es destinen a l'adquisició de material escolar i per cobrir les despeses per a sortides i activitats, i en cap cas superen, en total, els 60 euros en Educació Primària, els 70 en Primària i els 105 en Secundària. L'aportació municipal s'acredita en funció dels barems econòmics següents, 739,86 euros de renda disponible màxima mensual de la unitat familiar quan la unitat de convivència està formada per 2 persones, 910,59 euros quan està formada per 3, 1081,33 euros per 4 membres, 1252,06 euros per 5 membres, 1422,80 euros per 6 membres, 1593,53 euros per 7 membres, 1764,26 euros per 8 i 1934, 99 euros quan està formada per 9 membres. L'any passat al voltant del 80% dels nenes i nenes que van rebre aquesta beca eren nascuts a Espanya, així com el 70% dels pares i mares dels nens i nenes beneficiaris/es.
Els requisits per a les beques menjador enguany prioritzen la conciliació familiar
Pel que fa a les beques menjador, atorgades pel Consell Comarcal, enguany s'han concedit 237 de les 643 presentades, el que suposa un 36,85% del total. De les beques menjador que s'han denegat, 277 ho han estat per motius econòmics i les 129 restants per altres motius. Aquesta beca consisteix en 3,70 euros per nen/a i dia per al servei de menjador escolar. La regidora Ana Rivas ha aclarit que "els criteris per optar a les beques menjador els estableix el Consell Comarcal i enguany han presentant novetats amb l'objectiu de prioritzar la conciliació familiar, és a dir, els casos com per exemple famílies amb pocs recursos que treballen en aquest horari de menjador, famílies que tenen algun familiar dependent al seu càrrec, o nens i nenes que estudien lluny del seu habitatge, entre d'altres supòsits".
Aquest any la sol·licitud de les dues beques s'ha centralitzat a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). Cada sol·licitud ha estat estudiada i valorada per un tècnic de Serveis Socials, els quals han fet el seguiment personificat de cada cas, acceptant les sol·licituds, denegant la beca a qui no complia els requisits o reclamant la documentació acreditativa en cas que faltés algun document.
Per optar a les beques de menjador calia que l'alumne estigués matriculat en un centre educatiu de la comarca del Vallès Occidental, no rebés cap altre ajut pel mateix concepte, no tingués deutes de menjador escolar corresponent a altres cursos i no superés el límit econòmic de renda per capità establert al barem; un màxim de 12 punts en relació a la renda per càpita, calculada com a la suma d'ingressos mensuals de la unitat familiar ¿ les despeses per habitatge dividit pel nombre de membres de la unitat familiar.
En relació amb el vigent indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), es puntuava a raó de 12 punts per renda per càpita entre 0% i el 20% de l'IRSC, 10 punts entre el 20.01% i el 40%, 8 punts entre el 40,01% i el 60% i 6 punts entre el 60,01% i el 80%. També s'ha atorgat un màxim de 8 punts en relació amb la situació sociofamiliar: 0,5 punts per tenir dos fills menors de 18 anys a la unitat familiar, per un habitatge que no reunís les condicions d'equipaments i salubritat necessàries per garantir l'àpat del migdia, per existència de discapacitats o problemes de salut referides al menors o als cuidadors i per distància entre el domicili i el centre educatiu, quan no hi hagués transport públic i/o quan el temps dels trajectes impedís anar a dinar a casa. S'atorgava 1 punt per 3 fills menors de 18 anys a la unitat familiar, per ser família monoparental o per necessitat de garantir un àpat equilibrat al dia i 1,5 puts per 4 fills o més a la unitat familiar, manca de suport al migdia i per a la infància de risc.