Es flexibilitzarà l’alçada màxima de les naus de mitjanes i grans empreses als polígons sense haver d’augmentar el sostre edificable
El Ple ordinari de l’Ajuntament celebrat aquest dijous, i corresponent al mes de gener, ha aprovat la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que serà aplicable a tot el sòl industrial en el que mitjanes i grans empreses realitzen la seva activitat. L’objectiu d’aquesta modificació és la de facilitar la implantació de magatzems tecnològics amb una flexibilització de les alçades permeses a les naus ja que no serà necessari augmentar el sostre edificable ja que aquest tipus de magatzems amb mecanismes verticals es formen amb elements d’estructura metàl·lica desmuntable.
Aquesta modificació puntual permetrà la transformació dels polígons industrials del municipi cap a un model urbanístic més sostenible, en la línia de les estratègies plantejades pel nou Pla director metropolità, que es troba en fase de redacció per substituir al PGM que està vigent des de l’any 1976 i l’objecte del qual és l’ordenació urbanística dels municipis que integren l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
La proposta de modificació puntual consisteix en permetre una volumetria alternativa a l’admesa pel PGM, que actualment està limitada a una alçària màxima de 17 metres en els vials de més d’11 metres l’amplada, de manera que es podrà admetre la implantació de magatzems tecnològics amb una alçada màxima de fins a 30 metres en parcel·les de superfície superior als 3.000 m2 i amb una separació mínima de 20 metres respecte als vials.
Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament, ha defensat aquesta modificació puntual del PGM amb l’objectiu de, segons va dir durant la sessió plenària virtual, “facilitar inversions, ingressos i generació de llocs de treball en un moment en el que algunes empreses han marxat del municipi”. “Hem d’estar orgullosos –va afegir- del passat i el present del nostre sòl industrial i hem de defensar el seu futur i potencial, facilitant la seva modernització i adaptant-lo a les noves necessitats per fer-lo més competitiu i atractiu”. Sánchez també ha emmarcat aquesta modificació puntual en un pla de modernització dels polígons que s’està fent a nivell metropolità i local, posant com exemple les actuacions que s’han fet als últims anys a zones industrials com les de Can Cuiàs, amb una millora de les connexions, o Foivansa, convertint l’antiga nau de la desapareguda Aismalibar en un supermercat que ha millorat la transició amb la zona residencial del barri.
La implantació d’aquests magatzems tecnològics només s’admetrà per a aquelles activitats que no requereixin avaluació d’impacte ambiental, amb la finalitat d’assegurar la seva correcta adequació al medi. Tanmateix, en cada cas caldrà justificar la seva integració a l’entorn mitjançant un estudi d’impacte paisatgístic i informe ambiental en la tramitació del planejament derivat, instruments que determinaran en cada cas la necessitat o no d’aplicar mesures correctores o càrregues urbanístiques extraordinàries.