El projecte 'El nostre passat, al teu abast' ja és al carrer. Es tracta d'una iniciativa de senyalització del patrimoni cultural de Montcada i Reixac que pretén que la ciutadania conegui a fons el seu llegat cultural. La vintena de plafons verticals per senyalitzar i interpretar els elements patrimonials s'ha col·locat durant els primers dies de juliol el panell principal s'ha situat a la plaça de l'Església, espai que ha acollit aquest dimarts, 15 de juliol, la presentació del programa, coordinat des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Museu Municipal, amb el suport de l'Àrea Territorial i la Regidoria de Comerç i Turisme. La iniciativa mostra diferents capítols de la història local i posa l'accent sobre els elements del patrimoni, per mitjà de plafons temàtics, com ara el de la Montcada medieval, i d'altres amb elements concrets, indicant els edificis simbòlics o espais com la Casa de la Vila, el Rec Comtal o la Mina. En total hi ha 10 plafons d'àmbit, que resumeixen la història dels barris, altres 10 d'elements concrets i dos més de panoràmics, un ubicat a la llera del riu Besòs i un altre, a Reixac (Vallençana).
'Volem que la ciutadania sàpiga que tenim un municipi amb molta identitat, enfortir l'arrelament del veïnat i mostrar que Montcada i Reixac i és un municipi amb molta història i molt interès, per tal de fugir del mite que és una ciutat dormitori', va manifestar l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, durant l'acte de presentació, qui va qualificar el projecte com una fórmula per fer més atractiva la ciutat a nivell històric i turístic. Un dels objectius més importants de l'actuació és superar les mancances a nivell informatiu que hi ha actualment al municipi, sense cap senyalització interpretativa als nuclis urbans -a excepció de l'entorn de Reixac i el poblat ibèric de Les Maleses (Serralada de Marina)- que indiqui quins espais han tingut rellevància històrica. 'Estem molt il·lusionats amb la posada en marxa d'aquest projecte en el qual portem més de dos anys treballant; la màxima normalitat d'un poble és conèixer la seva història i el seu passat', va expressar el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, qui va explicar que la senyalització instal·lada ofereix una visió històrica general i entenedora, amb plànols i recreacions amb imatges antigues.
En aquest sentit, la senyalització pretén establir un circuit dels espais i edificis patrimonials més significatius. 'Els panells s'han elaborat des d'una perspectiva molt didàctica i amb representació de tots els barris', va indicar la directora del Museu, Mercedes Durán. El tòtem principal tracta l'evolució urbana del municipi i s'ha instal·lat a la plaça de l'Església. Aquest element inclou al seu dors un mapa general per localitzar tots els elements d'interès del patrimoni cultural local.
La primera fase del projecte, amb un pressupost de 28.000 euros, consisteix a la identificació dels elements. A més, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural, el 27 de setembre, el Museu organitzarà tallers familiars i rutes per diferents punts senyalitzats, amb rutes abastables a peu, entre Mas Rampinyo i el centre i una altra unint la zona centre amb Can Sant Joan. També s'aprofitaran les festes majors de Can Cuiàs i de Terra Nostra per incloure-hi tallers i animacions de carrer al voltant dels nous senyals dins del programa festiu. En aquests moments, s'està complementant el projecte amb altres com la implementació de codis QR redireccionant l'usuari al web de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i per accedir a audioguies en català, castellà i anglès, serveis que entraran en funcionament a la tardor.
De l'època medieval són l'església de Santa Engràcia, Reixac, la Torres dels Frares i el Rec Comtal; la Montcada modernista la configuren les torres d'estiueig com la Torre Vila, la Casa de la Vila o l'Abi. El projecte no només inclou béns culturals materials sinó també immaterials, que recordaran la importància d'esdeveniments o festes molt arerlades, com la del Fanalet, que està vinculada als inicis de Terra Nostra quan no hi havia estació de ferrocarril. Els barris històrics també tenen el seu espai: s'han senyalitzat Mas Rampinyo i Teerra Nostra, dues zones amb una arrel agrícola profunda; els orígens de Can Cuiàs i la importància del Rec Comtal per a Can Sant Joan.
El projecte també incorpora la interpretació del paisatge, amb senyals panoràmics que donen suport a conèixer l'evolució de la natura i de l'urbanisme, en funció de la petjada que va deixar l'home a les diferents etapes històriques. Aquests panells es troben al punt de trobada entre els rius Ripoll i Besòs, al principi de l'avinguda de la Ribera, i l'altre, a Reixac. La iniciativa no s'ha tancat sinó que les investigacions sobre el municipi continuen en marxa per explicar altres moments històrics com la República, la guerra civil i la postguerra o la importància del cultiu vinícola. Les autoritats van destacar a l'acte de presentació la feina de recollida i elaboració dels continguts dinamitzada pel personal del Museu, amb el suport d'entitats del municipi com la Fundació Cultural, l'Abi, La Unió, les AV de Can Sant Joan i de Terra Nostra i una vintena de persones, a títol individual.
El jaciment de Les Maleses i el recinte modernista del Parc de les Aigües, dos dels espais històrics més destacats de la ciutat, també se senyalitzaran però aquestes tasques les duen a terme altres administracions. El poblat ibèric, en estar ubicat a la Serralada de la Marina, comptarà amb elements informatius sufragats pel Consorci que gestiona el parc i, d'altra banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com a gestora de l'espai, i la Diputació de Barcelona s'encarregaran del complex de la Casa de les Aigües.