La segona fase de consolidació de Can Sans comença aquesta tardor

Dimarts, 19 de setembre de 2017

Aquesta tardor està previst que comenci la segona fase de la consolidació de les restes de la masia de Can Sans, situada a Terra Nostra. Abans Serveis Culturals serà l'empresa especialitzada en restauració encarregada de l'actuació, que ja en va fer la primera fase, per un import d'11.000 euros. En aquesta ocasió, la intervenció consistirà en la neteja de la part superior dels murs, per tal d'eliminar-ne la vegetació que hi ha crescut i les humitats; un tractament de consolidació per tal d'omplir esquerdes amb morter, calç i pols ceràmica i la construcció d'una coberta protectora d'acer galvanitzat a la part de dalt del mur. El contracte inclou la documentació arqueològica de les possibles restes que hi puguin aparèixer durant l'actuació.

Al 2014, una intervenció arqueològica impulsada per l'Ajuntament va corroborar que Can Sans és una masia d'origen medieval. L'equip de treball hi va localitzar les estructures primitives del mas medieval així com restes que mostren les diferents fases i reformes constructives que ha sofert l'edifici al llarg del temps. Alguns dels elements arqueològics més destacats que els investigadors van trobar són les restes d'una de les façanes del mas del segle XII; el mur de tancament del recinte ocupat per la masia amb la resta del barri; restes d'una estructura circular adossada a un dels murs on possiblement s'abocarien cendres per la bugaderia o bé, funcionaria com un dipòsit d'aigua; indicis i restes de la porta d'accés al mas que es va construir al segle XVI; un petit magatzem excavat al subsòl, probablement entre el segle XVIII i XIX; o, entre d'altres, la reforma que va patir una de les façanes del mas a finals del segle XVII i XVIII on es van fer nous fonaments per sostenir tres finestrals grans ja que la base original, de l'època medieval, estava vençuda.

L'Ajuntament va enderrocar Can Sans al 2013, a causa del seu estat, però va conservar-ne els murs de la primera planta com a testimoni de la seva existència i va encarregar un estudi per documentar l'edifici. Durant el procés d'enderrocament i el desmuntatge de la masia, es van localitzar nombroses restes d'objectes a les tàpies. A l'època moderna, Can Sans va esdevenir un hostal donada la seva ubicació, a prop de la carretera que anava cap a Sabadell. Al 1808, l'edifici va ser cremat per les tropes franceses i, més tard, restaurada pels seus propietaris.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 11:07