La revista Monte Catano publica un nou número amb protagonisme per a les últimes descobertes fetes a Les Maleses
El número 22 de la publicació que edita el Museu Municipal ofereix tres articles, entre els que destaca un estudi sobre la descoberta de restes animals al poblat ibèric.
La programació d’activitats que el Museu Municipal organitzarà durant el primer semestre d’aquest any es va iniciar el passat divendres 27 de gener amb la presentació del número 22 de la revista Monte Catano. L’acte, que es va fer a la Casa de la Vila, també va servir per presentar els resultats de l’última campanya d’excavacions que es va fer durant el 2022 al poblat ibèric de Les Maleses, situat al Parc de Serralada Marina.
Pel que fa a la revista Monte Catano, el número 22 compta amb tres articles, dos de la secció local i un altre de l’oberta que estan relacionats amb algunes de les línies d’investigació del Museu. Amb temàtica local, es pot trobar un treball, a càrrec de David García i Sandra Ortega, que presenta els resultats preliminars de l’estudi arqueozoològic de les restes de mamífers excavats i recuperats en un dipòsit que es troba en l’accés principal del poblat ibèric de Les Maleses. Segons els seus autor, tot apunta a què aquest dipòsit s’hauria fet de forma intencionada, possiblement amb motiu d’alguna cerimònia o ritual. També en l’àmbit local, Xavier Colomé ha publicat una anàlisi d’una acta processal de causa, instada per la Santa Inquisició espanyola a l’any 1540 contra el prevere de Montcada i Reixac, Andreu Segalós. A la secció oberta, la revista que edita el Museu Municipal ofereix la possibilitat de llegir un article de Janira Lozano que pretén fer una anàlisi de les noves metodologies i estudis que analitzen l’exili, com el que van patir un gran percentatge d’espanyols i espanyoles a Mèxic durant el període de la postguerra, des d’una perspectiva social i de gènere.
Monte Catano és una revista anual que té per objectiu difondre estudis i assaigs d’investigació històrica, antropològica i científica. El seu àmbit és, preferentment local i comarcal, tot i que també inclou una secció oberta a d’altres temàtiques. La revista ha actualitzat recentment les seves bases de participació amb la novetat que, a partir d’ara, el període de presentació d’articles es mantindrà sempre obert i la publicació d’un nou número anirà en funció dels treballs que es vagin presentant i la seva posterior valoració.
Campanya arqueològica
A l’acte de presentació de la revista del Museu també es va fer balanç de les excavacions realitzades durant les campanyes d’estiu i de tardor del 2022 al poblat ibèric de Les Maleses. El director de consolidació de l’espai, Jordi Chorén, va explicar els treballs que es van fer a la zona sud i la localització d’un camí d’accés mitjançant un escales, fet que encara fa més singular el poblat ibèric. Una altra de les línies d’investigació van relacionades amb el sistema defensiu que es perfila de gran complexitat pels indicis que s’estan trobant. De fet, durant la campanya de tardor es va reomplir una torre de defensa que començar a mostrar una important alçada.
Mercedes Durán, directora de les excavacions i directora honorífica del Museu Municipal, va parlar de l’anàlisi de les restes de material ceràmic d’ús domèstic localitzat, bona part del qual d’importació, i va destacar la descoberta de trossos de cerámica amb epigrafía, fet poc habitual.
Per la seva part, Gemma Hidalgo, codirectora de l’excavació i directoria de l’INS Montserrat Miró, va posar en valor l’experiència vivencial i acadèmica que significa els treballs d’excavació per als alumnes de l’institut en un projecte consolidat que s’està obrint a altres centres educatius locals i, fins i tot, fora del municipi.
L’acte de valoració dels treballs arqueològics també va comptar amb la presència de la gerent del Parc de la Serralada de Marina, Cinta Pérez, que va reafirmar el compromís d’aquest organisme amb la tasca que es realitza al poblat ibèric. En representació del consistori, l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va agrair la feina de tots els investigadors i els estudiants que participent a les excavacions durant la campanya d’estiu “per fomentar la curiositat amb l’objectiu de continuar coneixent el passat per estimar el municipi”. D’altra banda, la regidoria de Cultura i Patrimoni, Maria Rosa Borràs, va anunciar que el poblat ibèric de Les Maleses ha estat un dels projectes seleccionats, entre un centenar de candidatures, per optar a una subvenció que atorga la Diputació de Barcelona de forma bianual i que garanteix poder continuar en els propers anys amb la tasca que s’està realitzant de manera seguida des de fa més de dues dècades.