Els treballs han consistit en la reforma i la neteja de l’edifici inferior, el condicionament de la torre-dipòsit i la creació d’una terrassa amb vistes al Besòs.
La rehabilitació de la Torre de l’Aigua, infraestructura ubicada al recinte de la Casa de les Aigües, s’inaugura aquest dissabte, 15 de juny, amb una visita teatralitzada al complex de cicle ‘Els pous de Montcada’ (12 h), durant la qual un actor i una actriu es posen a la pell de diversos personatges vinculats amb la construcció i el treball en aquest complex. L’accés a l’activitat és gratuït però cal reservar entrada contactant amb el Museu Municipal (610 144 499 /museumunicipal@montcada.org).
La reforma de la Torre de l’Aigua i els espais annexos representa un pas més en la restauració del conjunt arquitectònic iniciada el 1999. Els treballs han permès millorar, netejar i restaurar l’estabilitat de la torre, que tenia problemes estructurals, i s’ha arranjat la teulada, que presentava fissures. També s’ha reformat l’edificació inferior per tal de convertir-la, en un futur, en un espai museístic, com a centre d’interpretació de la Casa de les Aigües perquè la ciutadania conegui la història del recinte, que pugui incorporar tecnologia amb elements interactius i immersius.
Fruit de les obres s’ha generat una terrassa amb mirador cap al Besòs, a la qual es podrà accedir quan s’organitzin visites guiades al complex. Aquest element reforça el vincle de la Casa de les Aigües amb el riu, un tema que també es vol mostrar a la interpretació museogràfica del recinte arquitectònic. L’actuació ha inclòs alguns treballs de restauració de la torre i de l’edifici annex i la construcció d’una escala per accedir al terrat. La intervenció ha costat 231.000 euros, finançats per la Diputació de Barcelona (100.000 euros), l’Ajuntament (84.000 euros) i la Generalitat de Catalunya (47.000 euros).
La Casa de les Aigües, joia del patrimoni modernista industrial El conjunt modernista de la Casa de les Aigües –ubicat entre Can Sant Joan i la Ribera– és propietat de la companyia Aigües de Barcelona i va estar en funcionament més d'un segle, des del 1879 fins el 1989, complint amb l'objectiu d'abastir part de les necessitats d'aigua de Barcelona. Des del seu tancament i fins el 1999, en què l'Ajuntament va iniciar la seva restauració, l'equipament va quedar buit i sense vigilància, sofrint un dràstic procés de degradació.
Després d’arribar a un conveni amb la propietat la cessió d'ús del recinte, el consistori ha promogut en els darrers 20 anys diferents intervencions amb subvencions supramunicipals i inversions pròpies que han permès rehabilitar la Casa del Maquinista i la sala de pous i calderes.