La regidoria LGTBI+ engega una campanya per sensibilitzar la població sobre les persones trans
En el marc de l’Octubre Trans, el carrer Major llueix fins al 6 de novembre una trentena de banderoles amb quatre missatges i il·lustracions diferents que interpel·len a la població de forma pedagògica i reivindicativa.
Amb motiu de la celebració de l’Octubre Trans, la regidoria LGTBI+ de l’Ajuntament ha engegat una campanya informativa que estarà visible a peu de carrer per sensibilitzar a la població sobre les persones trans. Fins al 6 de novembre, el carrer Major llueix banderoles amb quatre missatges que pretenen trencar amb els mites i els prejudicis amb els que conviuen en el seu dia a dia, així com donar a conèixer la diversitat de persones trans. Les banderoles, dissenyades per la il·lustradora Carmela Márquez, d’Ediciones Caseras, volen mostrar persones trans realitzant accions quotidianes, com la construcció de la pròpia llar, reflectint de forma simbòlica la construcció de realitats, o fent tasques domèstiques, com a part de la normalitat del dia a dia. En una de les banderoles, la il·lustradora també ha volgut jugar amb el color groc, símbol de les persones que s’identifiquen com a no binàries perquè no volen identificar-se o encaixar amb els rols i expectatives socials assignats al gènere home o dona. Els lemes que s’han utilitzat són ‘Ser trans no és un caprici, sol ser una decisió difícil i molt pensada’; ‘Trans som les persones que no ens identifiquem amb el gènere (social) assignat en funció del sexe (biològic)’; ‘El problema no és ser trans, és tenir una societat binària que ens diu què és ser un home i què és ser una dona’ i ‘Les dones trans rebem més discriminacions per trobar feina, un lloguer, etc. No tinguis prejudicis!’.
“Amb aquestes il·lustracions hem volgut representar les persones trans en situacions de la vida quotidiana per trencar amb els mites, els prejudicis i el concepte de societat binària, que només ens divideix entre homes i dones”, ha dit el regidor LGTBI+, Albert Carandell. La intenció de l’Ajuntament és fer que aquesta campanya de comunicació sigui itinerant i es pugui veure en altres ubicacions del municipi en els propers anys.
Programa Octubre Trans
Amb el lema ‘Obre la mirada amb el gènere’, la regidoria LGTBI+ ha dissenyat un programa de propostes culturals i reivindicatives per trencar mites contra la transfòbia. Les activitats a Montcada i Reixac s’organitzen al voltant del Dia Internacional per la Despatologització Trans, que sempre és el tercer dissabte d’octubre –enguany, el dia 21.
El mateix 21 d’octubre, la plaça de l’Església (12.30 h) acollirà una conversa-podcast amb el nom ‘Trencant mites contra la transfòbia’, que tindrà com a persones convidades referents trans com l’activista i exfutbolista Valentina Berr, l’il·lustrador Izhan Alcántara i la drag Clara Pizarro (Flama).
El dia 25, la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32) acollirà el taller infantil ‘Drag kids’ (17.30 h), a càrrec de les artistes drag GiGi la Fox i Lady Ixchel. Cal inscripció, a l’adreça atenciolgtbi@montcada.org, i portar un parell de peces de roba de casa, que es puguin retallar i pintar-hi a sobre.
El programa de l’Octubre Trans es complementa amb dues exposicions. Fins al 3 de novembre, la Biblioteca Elisenda acull l’exposició ‘NuesTrans Vidas Importan’, d’Izhan Alcántara. La mostra, produïda per l’organització ATA-Sylvia Rivera, ja ha visitat el municipi en diverses ocasions i presenta la vida trans de diferents referents, amb codis QR que porten a vídeos d’aquests referents, deconstruint-ne tòpics i esborrant-ne prejudicis.
Del 20 de novembre al 29 de desembre, al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn) es podrà visitar ‘Alta Tecnología Travesti. ¡Lo trans es Ley!’, de l’artista Rubén Antón, qui ofereix una exposició de retrats que enalteix la memòria històrica d’artistes i referents trans del territori espanyol.