La primera reunió de la mesa cívica de Bosc d'en Vilaró fixa el calendari i els objectius a desenvolupar

Dijous, 13 de juliol de 2017

Establir una normativa interna de funcionament de la mesa cívica, fixar la periodicitat de les properes reunions, definir els objectius de treball i demanar una informe sobre la figura jurídica de l'Espai de Regulació Especial (ERE). Aquests són els principals punts tractats a la primera reunió, que va tenir lloc ahir, de la mesa cívica de Bosc d'en Vilaró, constituïda el passat mes, amb l'objectiu de trobar una solució a la problemàtica de la urbanització. En l'òrgan participen representants de la Generalitat de Catalunya, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona, el Parc de la Serralada de Marina, els ajuntaments de Montcada i Reixac i Badalona, els portaveus dels grups municipals, a més de l'Associació de Veïns de Bosc d'en Vilaró.

L'alcaldessa, Laura Campos, que va obrir la sessió de la primera trobada de la mesa cívica, va explicar que "aquesta problemàtica traspassa les responsabilitats dels consistoris i afecta a totes les administracions supramunicipals; per això ens trobem en aquesta mesa, per trobar punts de consens". Durant la reunió, es va acordar establir una normativa interna que fixarà l'organització de reunions cada dos mesos i convidar als representants dels grups polítics al Parlament -que van participar a la jornada monogràfica del passat mes de juny- un cop cada quatre mesos; organitzar reunions extraordinàries quan es consideri oportú; afegir a les reunions a dos veïns de la urbanització, de forma aleatòria, com a oients; redactar acta de cada trobada; establir que hi hagi suplents de totes les parts que integren la mesa en el cas de no poder assistir a reunions; i estudiar la possibilitat d'incorporar la figura del mediador a les futures reunions.

En l'apartat dels objectius de la mesa cívica, els representants veïnals van apuntar que es regularitzin les cases i que el consistori i els partits polítics siguin proactius al llarg d'aquest procés. Per la seva banda, el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va afirmar que "la voluntat de l'equip de govern és buscar una solució que es pugui mantenir en el temps. Per això, hem afrontat les problemàtiques urbanístiques del municipi i volem aplicar les solucions que legalment siguin possibles". L'edil va afegir que "el que no farem es prometre alguna cosa que no es pugui dur a terme". El director del Servei d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, va explicar que "la situació de Bosc d'en Vilaró és molt complexa pel drama social que representa però no hem d'oblidar que a l'àrea metropolitana hi ha cinc urbanitzacions més en aquesta situació i cap d'elles s'ha legalitzat".

Els representants de l'associació veïnal van reclamar un tracte igualitari amb altres urbanitzacions com la situada a Sant Cugat. Davant la voluntat del representants dels veïns que el Bosc d'en Vilaró s'incorpori a la figura jurídica de l'ERE, que segons ells els hi possibilitaria fer actuacions com instal·lar clavegueram i pavimentar, Carreras va explicar que "la situació d'Espai de Regulació Especial no impedeix que s'obrin expedients de disciplina urbanística". Per la seva banda, el cap dels Serveis Territorials d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, Josep Ramon Ferragut, va ser contundent i va afirmar que "incloure la urbanització montcadenca en un ERE no significa poder legalitzar les cases".

La reunió va finalitzar amb el compromís de l'Ajuntament de Montcada i Reixac de reclamar formalment a la Generalitat i a l'AMB un informe sobre l'aplicació d'un ERE al Bosc d'en Vilaró.

El Bosc d'en Vilaró és una urbanització il·legal de 44,5 hectàrees ubicada en zona amb sòl qualificat com a zona forestal, a la Serralada de Marina, a cavall entre Montcada i Reixac (87% dels terrenys) i Badalona (13%). Actualment, hi ha 270 parcel·les i 206 habitatges. La normativa urbanística impedeix la seva legalització. Actualment hi ha sentències fermes d'enderroc i, fins i tot, una sentència penal per delicte urbanístic, i l'Ajuntament tampoc no pot fer cap actuació de manteniment.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 11:07