El cos local, conjuntament amb Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, han posat en comú les principals dades sobre intervencions a Montcada i Reixac a la Junta de Seguretat Local.
El cossos de seguretat que actuen al territori van compartir ahir dijous, 13 de juny, el detall de les seves dades des d’abril del 2023 fins el març del 2024. Ho van fer en el marc de la Junta Local de Seguretat, que va presidir l’alcalde de Montcada i Reixac, Bartolo Egea, acompanyat del regidor de la Policia Local, David Zambrana. Ambdós han coincidit en destacar la importància de la col·laboració entre els diferents cossos. A la Junta hi van assistir representants dels cossos de seguretat que actuen al territori –Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i la Guàrdia Civil–, així com de la Delegació del Govern a Barcelona. L’objectiu de la Junta de Seguretat Local és aconseguir una coordinació i col·laboració dels diferents cosses amb presència al territori, cadascun dins de les seves competències.
El Sotsinspector en Cap, José Manuel Martín, va exposar les dades de la Policia Local de Montcada i Reixac, que ha atès un total de 18.536 serveis durant el període d’abril de 2023 i març de 2024. De totes les funcions que la Policia Local té encomanades, n’hi ha 3 àmbits principals – la policia administrativa, de trànsit i de seguretat– que registren el 76% del total. Les actuacions relacionades amb la mobilitat i la via pública representen el 7,8%; les de l’àmbit judicial, el 2,4%; la unitat de proximitat, el 2,2%; i la protecció de l’entorn i el medi ambient, un 1,8%.
Dins de l’àmbit de la policia administrativa, les intervencions relacionades amb els sorolls, amb l’incivisme, els danys al mobiliari públic i amb animals tenen un paper predominant, tot i que les xifres són molt semblants a les obtingudes a l’any 2022. En relació a les denúncies, les que fan referència a infraccions a les normes de convivència s’han incrementat prop del 3% amb relació a l’any anterior. Destaca, sobretot, les denúncies sobre urbanisme i activitats, que han augmentat en un 76% respecte 2022.
Pel que fa al trànsit, s’han formulat 6087 denúncies, s’han dut a terme 988 actuacions de protecció escolar i s’ha intervingut a 401 accidents, on, com en els darrers anys, es continua amb l’absència de morts, però sí 9 ferits greus i 62 de lleus.
La policia de proximitat i comunitària ha augmentat el número d’entrevistes amb entitats i amb la resolució de conflictes per sobre del període anterior. A l’apartat de l’educació viària, s’han dut a terme sessions en vuit centres educatius a més de 300 nens i nenes.
Un altre àmbit d’actuació del cos local, la policia assistencial, aplega un ampli ventall d’actuacions, que han augmentat en un 20%, on destaquen la informació i auxili a la ciutadania i la recollida de queixes i suggeriments.
A l’àmbit de la policia de seguretat, s’ha posat èmfasi a les accions encaminades a potenciar la prevenció i l’anticipació abans no es produeixin els fets delictius. Aquí destaquen un total de 1.676 vigilàncies programades, xifres semblants al període anterior.
Les dades mostren un increment de delictes contra el patrimoni, encara que els robatoris amb força en empreses, amb violència o intimidació en establiments i a l’espai públic han experimentat un notable descens. En relació amb els delictes contra la salut pública i la seguretat del transit també es pot observar una disminució prou important. No obstant això, els delictes contra les persones i els relacionats amb la violència masclista o domèstica han incrementat un 4 i un 16% respectivament. També és destacable la dada de l’increment dels detinguts, que ha passat de 77 a 87, amb un augment del 13%.