El llegat de la famÃlia Moncada, una de les nissagues més importants per a la història de la ciutat, es pot veure en l'exposició 'Els Moncada a Montcada', que oficialment es va inaugurar ahir dijous, 12 de maig, en presència de l'alcaldessa, Laura Campos; la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica MartÃnez; la directora del Museu, Mercedes Durán, i Danilo Moncada Zarbo di Sòria, descendent d'aquest llinatge, qui ha donat manuscrits, bibliografia, monedes i altres objectes pertanyents als Moncada. La mostra romandrà a la Casa de la Vila (Major, 32) fins al 4 de juny.
'Fa uns mesos era impensable que avui tindrÃem al nostre abast aquesta mostra de gran valor històric que servirà perquè els estudiants i el públic en general puguin conèixer amb més detall la famÃlia Montcada', va dir Campos. Durán també es va mostrar profundament agraïda per la cessió del material. 'És una de les donacions més importants que hem rebut mai i omple un buit històric que tenÃem', va dir. En agraïment al seu gest, el Museu i l'Associació Amics del Museu van atorgar a Danilo Moncada el tÃtol de soci d'honor i un pin rèplica de l'arracada del segle III a. C. propietat del cabdill del poblat ibèric Les Maleses localitzada recentment en les excavacions del jaciment. L'alcaldessa també li va lliurar una bandera del municipi on apareix l'escut dels Montcada.
L'exposició sobre els Montcada consta de cinc plecs de l'arbre genealògic de la famÃlia des del seus orÃgens, al segle XI; publicacions decimonòniques de la reina Elisenda de Montcada i del Gran Senescal; 8 monedes utilitzades entre el 1100 i el 1300, reproduccions de gravats del segle XVII i un portamines d'or gravat amb la insignia familiar. L'exposició, organitza en set à mbits, explica de manera senzilla i didà ctica els inicis rurals del poble, l'arribada dels senyors feudals i com ells van adoptar el topònim com a cognom. La mostra també pretén fer una aproximació als personatges més influents del llinatge en relació amb la història de la corona catalano-aragonesa i, en concret, als noms propis de major transcendència per a la història local, com ara Guillem Ramon, Gran Senescal de Montcada, i la reina Elisenda.
El llinatge el van iniciar al segle XI els nobles Guillem de Muntanyola i Vacarisses i Adelaida de Claramunt quan, en casar-se, van rebre del Comte de Barcelona el castell de Montecatano adoptant aixà el cognom Montcada. L'espai en què es trobava l'edificació, a dalt del Turó, era un lloc estratègic des del punt de vista defensiu. Un altre valor afegit de l'entorn era la riquesa d'aigua que aleshores escassejava a Barcelona. La famÃlia va mantenir la propietat de les terres i la fortificació fins al segle XV en què van ser adquirides pel Consell de Cent de Barcelona. Dos segles més tard, l'any 1713, el castell va ser cremat i enderrocat per les tropes de Felip Vè durant la Guerra de Successió.
Els Montcada van ser una de les famÃlies més influents en la Catalunya medieval. Van contribuir a la unió de la corona catalano-aragonesa propiciant les capitulacions entre el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i Petronila d'Aragó. Aquesta unió va ser molt beneficiosa per Aragó, que aconseguia una sortida al mar, i per a Catalunya, que guanyava força per lluitar contra els musulmans. Els Montcada participen a la conquesta de Mallorca i l'expansió de la corona cap al Mediterrani. Un dels membres del llinatge, Oton III, va intervenir a l'expedició de Grècia i SicÃlia i inicia el camà de la famÃlia cap a Ità lia. Entre els personatges principals de la nissaga pels alts cà rrecs que van ostentar hi ha Guillem Ramon, Gran Senescal de Barcelona entre els anys 1130-1173, i la reina Elisenda (1292-1364), casada amb Jaume II el Just. Ambdós formen part de l'anecdotari local a través de la colla de Gegants i capgrossos de Montcada i Reixac. I en el cas de la reina, donant nom també a la Biblioteca Municipal.