Les principals conclusions que s'han extret de la I Universitat Popular de la Bicicleta són la voluntat de crear una gran biblioteca virtual sobre aquest àmbit i aconseguir una major implicació per part de les administracions públiques per tal que les dues rodes es converteixen veritablement en un mitjà de transport alternatiu al vehicle rodat. La Universitat ha tingut lloc del 25 al 28 de juliol al col·legi La Salle Montcada, organitzat per la Red de Ciudades por la Bicicleta i l'Ajuntament, amb la participació de 160 persones d'arreu d'Espanya i de diverses ciutats europees, que han rebut coneixements sobre la bicicleta des de diversos punts de vista, a nivell de mobilitat, oci, negoci o com a fórmula de recuperació social. 'La nostra voluntat és tornar a repetir l'experiència el pròxim any i organitzar-la al municipi', ha indicat la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, qui ha instat els promotors d'aquesta iniciativa i totes les persones que hi ha pres part a 'promoure aquest tipus d'activitats que fomenten una economia sostenible que, en definitiva, permet millorar la qualitat de vida de les persones'.
Una bicicletada urbana pels carrers de Montcada i Reixac, amb la participació d'una cinquantena de persones, va tancar ahir diumenge, dia 28, el programa d'activitats, que ha inclòs xerrades i taules rodones sobre els beneficis de fer servir les dues rodes en els desplaçaments per ciutat. Una altra activitat oberta a tota la ciutadania va tenir lloc divendres a la tarda i va consistir en una gimcana. Del programa de xerrades i ponències destaca la intervenció de l'expedient de la Federació Francesa d'usuaris de la bicicleta, Christophe Raverdy, sobre les 4E d'aquest mitjà de transport: econòmica, ecològica, educativa i eficient. El cap del servei de Medi Ambient de Montcada i Reixac, Juli Mauri, va parlar sobre com el municipi s'està adaptant a l'ús de la bicicleta, amb la creació d'una xarxa ciclable de més de 15.000 metres i la posada en marxa del biciregistre, entre d'altres accions.
Altres xerrades que han destacat ha estat la de Biciclot, que desenvolupa programes per promocionar l'ús de la bicicleta i en concret té en marxa un de caire econòmic i social basat a que joves de col·lectius desafavorits reparin bicicletes que es deixen abandonades a Barcelona. En l'àmbit social també destaca la tasca d'Sd Barcelona, que repara accessoris de bicicletes a través de persones fora del sistema. Riderstate va presentar una aplicació de mòbil que consisteix en un joc que es juga mentre es pedaleja i també es va conèixer l'experiència Bicicleta Café de Madrid, entre d'altres iniciatives.