La Comissió Municipal de Patrimoni Cultural celebra la seva primera reunió de constitució
Es tracta d’un òrgan consultiu integrat per set membres que està contemplat al Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Ambiental de Montcada i Reixac (PEUPiC) i que té l’objectiu de vetllar pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials locals.
- A l’hora de concedir llicències urbanístiques que puguin afectar elements patrimonials, la comissió haurà de tenir coneixement del projecte per poder emetre un informe de valoració.
- Aquest òrgan consultiu també tindrà les funcions de revisar, modificar o ampliar el PEUPiC, així com estudiar l’aprovació de qualsevol instrument urbanístic que tingui com a finalitat el desenvolupament i execució del catàleg.
- En paral·lel al funcionament més tècnic i professional d’aquesta comissió, l’Ajuntament també té la intenció de crear una taula participativa per recollir les inquietuds de la ciutadania sobre aquesta vessant.
La Comissió Municipal de Patrimoni Cultural de Montcada i Reixac va celebrar el 15 de setembre, de manera virtual, la seva primera reunió de constitució. Es tracta d’un òrgan consultiu, contemplat al Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Ambiental de Montcada i Reixac (PEUPiC) que es va aprovar al maig del 2019, i que té la funció de vetllar pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials locals.
A partir de la seva constitució, l’Ajuntament traslladarà a la comissió tots aquells assumptes que puguin provocar incidències en el Patrimoni Cultural, per tal de sotmetre a debat o emetre el corresponent informe. El seu paper serà especialment important a l’hora de concedir llicències urbanístiques de projectes que puguin afectar, en la seva totalitat o parcialment, alguns dels 112 elements que formen part del catàleg de patrimoni local. En aquest cas, la comissió haurà de tenir coneixement d’aquests projectes per poder emetre un informe positiu o negatiu.
La comissió de Patrimoni està presidida per la regidora de Cultura, Maria Rosa Borràs, i compta amb la presència del president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; la directora tècnica de l’Àrea de Territori, Marta Bunyesch; el tècnic responsable del Museu Municipal, Adrià Soler; l’arquitecte Josep Lluis Gorina i l’historiador Jaume Alcázar, ambdós redactors del catàleg de patrimoni, així com un representant de l'Associació Cultural Montcada. La comissió, que es reunirà de forma ordinària cada dos mesos, també tindrà funcions més proactives com revisar, modificar o ampliar el PEUPiC, sigui a instància d’un particular o d’ofici del propi Ajuntament; així com estudiar l’aprovació de qualsevol instrument urbanístic que tingui com a finalitat el desenvolupament i execució del PEUPiC. La comissió de patrimoni, que podrà convidar a les seves reunions a experts externs o entitats sense dret a vot, també es podrà encarregar de fer un seguiment dels projectes relacionats amb el patrimoni que el consistori vulgui endegar o valorar la possibilitat de demanar subvencions a entitats supramunicipals amb l’objectiu de restaurar elements integrats al catàleg.
En la seva intervenció durant la primera reunió, la presidenta de la comissió i regidora de Cultura, Maria Rosa Borràs, ha encoratjat els seus integrants “a treballar per protegir el patrimoni local” i ha lamentat que la pandèmia de la Covid-19 hagi endarrerit la seva constitució fins a un any després de l’aprovació definitiva del seu reglament, que es va redactar amb una procés participatiu. Per la seva part, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, s’ha felicitat per la creació d’una comissió que “permetrà gestionar amb profesionalitat el catàleg de patrimoni que Montcada té aprovat des de l’any 2019".