La campanya 'Montcada Antirumors' crearà una xarxa d'agents per eradicar els mites i prejudicis envers la població immigrada

Dimarts, 10 de febrer de 2015

L'estratègia a Montcada i Reixac per eradicar rumors que poden afectar la convivència ciutadana ha començat a funcionar oficialment aquest dilluns, 9 de febrer, amb la presentació pública de la campanya 'Montcada Antirumors', promoguda per la Regidoria d'Integració, en coordinació amb l'entitat D-CAS. Durant els pròxims mesos tindran lloc diverses actuacions per intentar acabar mites i falses creences que poden esdevenir un obstacle per a l'enteniment entre persones de diferents cultures que conviuen en un mateix espai. 'Montcada i Reixac ha demostrat, amb les onades d'immigració de la història recent, que és una ciutat acollidora, però des de l'administració hem de dissenyar estratègies per encaixar de la millor manera possible les diferents cultures que conviuen en un mateix espai', va manifestar l'alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, durant la presentació de l'acte, on va estar acompanyada de la regidora d'Integració, Elisabet González, i de Raquel Moreno, responsable de D-CAS. L'edil va demanar la col·laboració de la ciutadania en la futura Xarxa Antirumors que es crearà al municipi per treballar l'eradicació d'aquestes falses creences.

La iniciativa pretén lluitar contra rumors estesos i que no tenen cap fonament, com ara que els estrangers saturen la sanitat pública o els serveis socials, que els xinesos no paguen impostos quan obren negocis o que no respecten els horaris establerts per la llei que regula l'activitat comercial, entre d'altres tòpics. El programa s'emmarca dins d'un projecte global iniciat pel departament municipal sobre estereotips i prejudicis que es porta a terme des de fa anys, especialment als centres educatius. 'Hi ha discursos que s'estenen i que criminalitzen altres col·lectius, amb aquesta campanya pretenem empoderar la ciutadania i que tingui arguments per rebatre aquests prejudicis', va destacar González. 'Anem a trencar recels, a trobar que és allò que ens impedeix comunicar-nos amb altres persones, ni victimitzem ni acusem ningú', va dir la representant de D-CAS.

El programa antirumors que es desenvoluparà a Montcada i Reixac constarà de diverses fases, la primera de la qual serà de diagnosi, amb la identificació dels rumors, tòpics, prejudicis i estereotips més estesos a la ciutat. Per copsar aquesta realitat es farà una enquesta de carrer a 400 veïns i veïnes, per recollir les impressions i opinions de la gent i per detectar problemes de convivència i conèixer-ne els motius. Paral·lelament, el personal de l'Ajuntament i els representants polítics rebran una formació que els permetrà detectar aquelles afirmacions falses que malmeten la convivència i disposar d'eines per combatre-les. També hi haurà una sessió de treball amb entitats per a la detecció de rumors. La segona fase del programa serà la formació d'agents per crear la 'Xarxa Antirumors', en la qual s'inclouran aquelles accions i persones que vulguin treballar per eradicar aquests mites i creences. Es tracta de persones preocupades per millorar el bon ambient als barris i compromeses amb una ciutat lliure de tòpics i mites falsos.

Tothom pot esdevenir un agent antirumor només cal la voluntat d'incidir en la millora de la convivència a la ciutat i fer-se seu el projecte. Els agents rebran una formació que els donarà eines i arguments per detectar i desmantellar la rumorologia. Qui vulgui participar en aquest projecte pot contactar amb la Regidoria d'Integració (Masia, 39; 935 647 183; integracio@montcada.org). També es pot consultar el blog construimentorn.blogspot.com. Ja s'ha habilitat un espai a Facebook, amb el nom Montcada Antirumors, i també es pot fer seguiment per Twitter (@mirantirumors). La tercera fase del programa consistirà en la implementació de les estratègies per eliminar i desmuntar els rumors, creades a partir de la realitat del municipi detectada a les enquestes i per la Xarxa.

L'estratègia antirumors és una experiència que fa anys que funciona amb resultats positius a d'altres ciutats com Barcelona, Sabadell, Fuenlabrada, Getxo o Tenerife. En aquests municipis, les propostes han culminat amb la creació d'eines de sensibilització, com vídeos o material gràfic, a banda de l'organització de debats i xerrades. El projecte on s'inclourà Montcada i Reixac abasta territori europeu i es desenvolupa a ciutats de Portugal, Suècia, Alemanya, Polònia i Grècia. El consistori pretén incloure al 2016 la campanya local a la Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 09:51