La jornada va tenir lloc el 22 de maig a l’Espai Cultural Kursaal i va reunir una cinquantena de persones.
Una cinquantena de professionals i representants d’entitats va compartir experiències sobre benestar emocional dels joves per mitjà de l’acció comunitària a les jornades d’inclusió comunitària celebrades aquest dimecres, 22 de maig, a l’Espai Cultural Kursaal. L’objectiu de la iniciativa era compartir i reflexionar sobre experiències i estratègies d’èxit que promouen el benestar emocional i combaten la soledat no desitjada en la joventut.
‘L’acció comunitària va de la mà del treball transversal; la dinàmica de col·laboració entre els agents socials el que busca és millorar les condicions de vida de la població i contribuir a enfortir la cohesió social, els espais de relació i la recerca de solucions compartides”, ha indicar l’alcalde, Bartolo Egea, durant la inauguració de les jornades. “Adolescents i joves han de fer front a una societat complexa i en constant canvi que, moltes vegades, no sap respondre a les seves necessitats”, va dir la regidora de Serveis Socials, Polítiques d’Inclusió i Capacitats Diverses, Dori Alcalá.
La cap tècnica del departament, Noemí Blanco, va explicar que la tria del benestar emocional dels joves com a tema per a les primers jornades d’inclusió comunitària ve motivada per les dades obtingudes a l’Observatori d’Inclusió de Montcada i Reixac, que mostren la vulnerabilitat del jovent. L’acte va comptar amb la presència del director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Xavier Godàs, qui va parlar sobre la necessitat de trobar causes estructurals que provoquen els problemes de salut mental del jovent.
La coordinadora de programes de convivència de la Fundació Pere Tarrés, Judith Hernández, va parlar sobre la importància de dur a terme accions comunitàries per fomentar la inclusió i que avui dia cal refer el concepte de comunitat per donar resposta a necessitats col·lectives. La directora de la Federació de Salut Mental Catalunya, Marta Poll, va insistir en que cal que l’abordatge de la salut mental no passi només pel sistema sanitari sinó que inclogui molts altres àmbits i millorar la coordinació de tots els agents implicats.
Com a experiències de bones pràctiques, es va presentar el projecte ‘Àngels de nit’, de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages; una acció que busca que el propi jovent sigui agent comunitari, formant-lo en matèria de consum d’alcohol i drogues i d’altres accions, i que treballin sobre el terreny amb els joves en els moments d’oci nocturn. També es va presentar el programa ‘Eskolta’m’, de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), de la Generalitat. L’acció municipal es va posar en marxa al 2022 i pretén detectar i gestionar vulnerabilitats, trastorns o conflictes per mitjà de la creació d’espais d’escolta, comprensió i proximitat.
La jornada va comptar amb la participació de Carolina Ibáñez i Germán González, de la Fundació Adimir, que van presentar el seu projecte d’esplai per a joves amb diversitat funcional; i de l’entitat juvenil Krom, que va parlar sobre la nova orientació inclusiva que té l’entitat. Hi van parlar Julio César Applegren i Marc Carvaca, membres de l’entitat.