Més de 400 persones van participar en el tercer acte d'homenatge en record de les 163 vÃctimes del tren, celebrat ahir dijous, 10 de març, a l'anomenada Cruïlla del Soterrament. La presència de l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau, va posar de relleu el suport a la reivindicació del soterrament de la lÃnia R2 al seu pas per Montcada i Reixac, que els veïns reclamen des de fa 20 anys.
Colau va reivindicar que el soterrament de les vies del tren a Montcada i Reixac és un problema que afecta també la capital catalana i tota la seva à rea metropolitana i va assegurar que cada cop que hi ha una vÃctima a Montcada, és també una vÃctima de la resta de pobles. La presidenta de l'AMB va recordar que "la ciutat metropolitana no es pot construir amb municipis de primera i de segona. Amb una ciutat que llueix com a ciutat internacional i que es presenta com una ciutat bonica que vol atendre turistes, mentre deixa que totes les coses lletges com els residus, com els ecoparcs, com les vies i les infraestructures es queden en els municipis veïns i la capital els hi dóna l'esquena".
En aquest sentit, Ada Colau va afirmar que "Montcada, per la seva ubicació central en l'Eix Besòs ha de recuperar la centralitat que li pertoca i aquesta passa entre altres coses per evidentment el soterrament de les vies del tren". L'alcaldessa de Barcelona va dirigir les crÃtiques a l'actual ministra en funcions, Ana Pastor amb contundència: "Escolti la veu dels veïns i veïnes de Montcada, dels alcaldes i alcaldesses de l'AMB, de les persones que han perdut coneguts a les vies, i posi una solució immediata a aquesta vergonya".
En el torn d'intervencions, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va insistir que "el soterrament és per nosaltres vital. El nostre futur com a municipi depèn del soterrament i sobretot per justÃcia a les 163 vÃctimes i per justÃcia històrica". Campos va criticar el tracte rebut fins ara per part dels responsables d'infraestructures ferrovià ries de l'Estat. "Ha arribat el moment de dir prou, de dir-li a l'Adif que no consentirem ni una vegada més que ens continuï tractant com a la seva colònia, que faci i desfaci en el nostre municipi al seu gust" i va dir acabar la seva intervenció amb un missatge optimista: "No volem més vÃctimes, volem el soterrament i no renunciarem a aquest projecte i ens hi deixarem la pell per fer-lo realitat".
Aquest optimisme també va quedar palès en les paraules del portaveu de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total, Ramón Bueno, qui va agrair el suport demostrat amb la presència de Colau a l'acte. "És motiu per a l'optimisme i l'esperança, igual que ho és la disposició manifestada pel govern de la Generalitat d'acompanyar-nos en la nostra reivindicació", va destacar Bueno.
A l'homenatge a les vÃctimes de la via del tren, hi van assistir més de 400 persones entre les que hi havia força representants del Congrés i del Parlament de Catalunya, com MÃriam Nogueras (Democrà cia i Llibertat), Fèlix Alonso i Josep Vendrell (En Comú Podem), Gabriel Rufián (ERC), Marc Sanglas (Junts pel SÃ) i Pol Gibert (PSC), Carles RodrÃguez (Entesa), a més del senador Bernat Picornell (ERC), l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat ¿municipi trinxat també per les vies del tren¿, Jordi San José, i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Santiago Alonso (C's), a més dels 21 regidors i regidores de la Corporació Municipal.
En el decurs de l'acte, que va començar amb la projecció d'un documental del montcadenc Cèsar Vilagut sobre la singularitat de Montcada pel que fa a les infraestructures que esquarteren el seu territori, un operari de la Brigada Municipal va perforar tres nous orificis al monument en record de les tres últimes vÃctimes. Es va guardar un minut de silenci i alumnes de l'Aula de Música de Montcada van interpretar un tema com a preludi de l'ofrena floral al monument. Els Castellers de Montcada van aixecar un pilar de dol i, finalment, representants de la Colla de Diables de Can Sant Joan van llençar tres salves en record de les vÃctimes