Els pressupostos municipals 2017 de l'Ajuntament de Montcada i Reixac reben el vistiplau del Ple

Divendres, 31 de març de 2017

Els pressupostos municipals per al 2017 han rebut el vistiplau del Ple ahir dijous, dia 30, en el marc d'una sessió extraordinària. Els comptes municipals pugen a 42,4 milions d'euros i, a trets generals, pretenen sanejar les finances locals i mantenir la despesa social sense incrementar la pressió fiscal a la ciutadania. La proposta està elaborada en base 0, és a dir, sense tenir en compte els comptes de l'exercici anterior com a referència -com s'ha vingut fent en els darrers mandats- sinó confeccionat a partir de la liquidació del 2016, per comprovar exactament quins ingressos i despeses hi ha hagut i com s'han gastat els diners, per evitar possibles desviacions al llarg de l'exercici vigent.

'Els pressupostos que aprovem són conseqüència del resultat de l'informe econòmic que vam rebre al novembre, que indicava la situació agònica les arques municipals, especialment pel que fa referència al pagament de les expropiacions per ministeri de llei i l'augment de la despesa corrent; davant d'aquest panorama, hem elaborat uns comptes que permetin superar el desequilibri entre ingressos i despeses; sanejar les finances, generar estalvi per pagar els deutes i alleugerir la tresoreria per poder fer el pagaments a proveïdors', va expressar Campos. L'alcaldessa va explicar que el pressupost que ha elaborat el govern 'és responsable perquè ens ajustem als ingressos, està compromès amb la ciutadania perquè en garantim els drets socials i parteix d'una base realista'.

El projecte de pressupostos 2017-el de l'Ajuntament, l'Institut Municipal d'Esports i Lleure (IME) i Montcada Comunicació- contempla 42,4 milions d'euros (el detall de la distribució de les partides el podeu consultar al portal de transparència, allotjat a www.montcada.cat), dels quals 5,2 són d'inversions. 'Hem analitzat acuradament cada partida de la liquidació del pressupost del 2016, hem revist alguns contractes amb empreses amb l'objectiu de fer uns comptes realistes i destinar-hi els diners necessaris a cada partida, hem racionalitzat les despeses, hem fet un esforç a negociar amb els bancs els interessos financers, que en dos anys els hem reduït a un 50%', va explicar el president de l'Àrea Econòmica, Óscar Gil. El responsable de l'Àrea Econòmica va destacar també l'esforç en despesa social.

En l'apartat d'inversions, el govern municipal presenta una proposta de 5,2 milions d'euros, dels quals 1,9 milions provenen de l'Ajuntament i la resta, de subvencions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Els projectes plantejats en aquest àmbit pretenen resoldre problemes urbanístics que s'arrosseguen al municipi des de fa més de 40 anys, per millorar la via pública, protegir el patrimoni, promoure la cohesió social i territorial i generar estalvi en la despesa corrent. Destaquen inversions per pacificar i millorar el trànsit i la mobilitat a la N-150 -un projecte que inclou les rotondes a l'accés als polígons Can Cuiàs i Coll de Montcada- per 3,2 milions; la connexió dels carrers Barberà i Medinacelli a la Font Pudenta (366.000 euros); la consolidació de la Torre Na Joana i Can Sants (213.000 euros), la nova seu del Banc d'Aliments (299.000 euros) o la partida de 800.000 euros per al Pla Integral de la Muntanyeta de Can Sant Joan, la destinació dels quals es decidirà mitjançant un procés participatiu. Entre d'altres conceptes, les inversions inclouen una partida de 163.000 per implementar mesures que permetin estalvi energètic i una altra de 512.000 per al manteniment de la via pública.

Una novetat destacada de la proposta és una partida de 250.000 euros, el destí final de la qual es decidirà mitjançant un procés participatiu que es posarà en marxa el pròxim mes d'abril, un cop aprovats els comptes. Aquesta partida s'ha incrementat en 50.000 euros respecte la previsió inicial del govern municipal per l'acord signat amb el grup municipal de Cs, per tal de tirar endavant els pressupostos 2017. Aquest acord també contempla la realització d'una auditoria per aprofundir en les causes que han provocat la situació econòmica actual de la Corporació, la reducció en un 25% de les assignacions als grups municipals, l'eliminació d'una partida de 50.000 prevista inicialment per a l'oferta d'adquisició de sòl del Bosc d'en Vilaró i la creació d'una taula política i tècnica sobre el futur d'aquesta urbanització, la congelació de l'impost de béns immobles del 2018 i la revisió conjunta de les subvencions que es destinen a les entitats esportives.

Darrera actualització: 6.06.2018 | 11:07