Els representants al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats de tots els partits polítics locals, a excepció del Partit Popular, van signar ahir un manifest conjunt sobre el soterrament de Montcada i Reixac. L'objectiu del document, que es va ratificar a la cloenda de la jornada de treball, organitzada conjuntament entre el consistori i la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total (PTJST), era instar al Parlament de Catalunya a considerar prioritari la necessitat del projecte i demanar al Congrés que inclogui una partida als Pressupostos Generals. Durant l'acte de tancament, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, M. Carmen Porro, en nom del govern i dels grups municipals que donen suport a l'escrit, va afirmar que "hem arribat una via morta amb el Ministeri de Foment i nosaltres només volem un tracte just com a la resta de municipis de l'Estat". Per la seva banda, el portaveu de la plataforma veïnal, Ramon Bueno, va afirmar que "la reivindicació del soterrament no és un caprici, és una necessitat per a nosaltres. Sense soterrament Montcada i Reixac no té futur".
Un cop finalitzat l'acte, i davant la negativa del PP a signar el document, M. Carmen Porro va afirmar que "ens sorprèn molt que el Partit Popular hagi decidit trencar la gran unitat existent entre tots els partits polítics locals i la Plataforma davant el tema del soterrament de Montcada i Reixac" i va afegir que "és una llàstima que la formació local hagi supeditat les ordres superiors del partit a la defensa dels interessos locals".
Durant el dia d'ahir, diputats del Parlament de Catalunya i del Congrés van visitar el municipi per comprovar in situ la necessitat de soterrar la línia de tren de Portbou al seu pas pel municipi i per conèixer com les infraestructures viàries i ferroviàries esquarteren el territori de Montcada. La jornada, que es va iniciar amb una recepció a l'edifici consistorial, va continuar amb una visita dels passos a nivells, túnels i ponts de les zones afectades pel pas de la línia de Portbou (R2), la de Vic (R3) i la de Manresa (R4 i R7). Durant la jornada, els representants al Parlament i al Congrés també van fer una ofrena floral a l'escultura situada a la Cruïlla del Soterrament per homenatjar les víctimes mortals al municipi a causa del tren. Seguidament, la comitiva va realitzar un recorregut en autobús per altres punts del municipi afectats per les obres de la Línia d'Alta Velocitat, com són el pou d'atac de la zona la voltant de l'escola Font Freda i els pous de ventilació del carrer Jaume I i del parc de les Aigües.
Per la tarda, la delegació es va reunir a la sala institucional de la Casa de la Vila, on la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats pel PP, Dolors Montserrat, va anunciar que l'Ajuntament rebrà, en breu, un comunicat del Ministeri de Foment on es compromet a estudiar la supressió dels passos a nivell de la línia de Portbou a Montcada i Reixac. Porro i Bueno es van mostrar contraris a proposta ministerial perquè, tot i ser una mesura per garantir la seguretat, suposaria acceptar la decisió definitiva per part del Govern Central de no soterrar les vies a Montcada i Reixac. La jornada va finalitzar a l'Auditori Municipal on els representants de Parlament i Congrés van signar el manifest en el qual es comprometien a defensar el projecte de soterrament i els compromisos adquirits al 2007 davant la Generalitat de Catalunya i el Govern Central.