L'exposició 'Joan Capella, la modernitat propera', es podrà visitar al Reial Cercle Artístic de Barcelona (RCAB) fins al 25 d'agost. La inauguració de la retrospectiva va tenir lloc ahir dimarts, dia 23, en un acte que va comptar amb la presència del regidor de Cultura i Patrimoni de Montcada i Reixac, Daniel Moly; del president de la Fundació Capella (creada al 2008), Jorge Gómez, i del director de l'RCAB, Josep Fèlix Bentz. Moly va destacar la gran projecció de l'artista i va lloar el fet d'exposar en una institució tan prestigiosa, 'situada al centre de Barcelona i per on passen milers de persones a diari'. L'acte també va comptar amb una taula rodona que va comptar amb la participació dels crítics d'art Àlex Mitrani -comissari de l'exposició de Capella- Francesc Fontbona, Sílvia Muñoz de Imbert i Josep M. Cadena, aquest últim, membre de la Fundació Capella.
L'exposició, formada per una seixantena d'obres del fons d'art municipal que gestiona la Fundació dedicada a l'artista, es va presentar per primer cop al desembre del 2011 a les principals sales d'exposicions de Montcada i Reixac. Fill il·lustre de Montcada i Reixac i desaparegut al 2005, Joan Capella va ser soci de l'RCAB i hi va col·laborar en diverses activitats; va participar en una exposició col·lectiva al 1954 i al 1981 va guanyar un tercer premi d'un certamen organitzat per l'RCAB. La retrospectiva està dividida en tres blocs que segueixen criteris cronològics i conceptuals. La primera etapa de l'autor, entre els anys 50 i 60, rep el nom 'Vocació i creixement'. L'etapa de maduresa s'anomena 'Plenitud' i 'La intimitat', la tercera fase, pretén acostar-se al Capella més íntim, amb dibuixos i autoretrats.
Joan Capella i Arenas va néixer a Montcada i Reixac al 1927 i va obtenir el seu primer premi artístic al 1953, el Santa Dorotea de pintura de Barcelona, fita que li obre les portes d'institucions catalanes de prestigi com ara l'RCAB i l'Ateneu Barcelonès. A partir d'aquí, Capella comença una nombrosa sèrie d'exposicions, individuals i col·lectives, especialment al territori català però també ala resta d'Espanya i a nivell internacional. La seva trajectòria artística va rebre influències d'artistes com Cézanne, Picasso o Braque. A partir d'aquest mestratge, l'artista montcadenc aconsegueix un estil propi, una manera de fer disfressada la senzillesa. Les seves obres es caracteritzen pel tractament precís del color i la composició equilibrada de les formes.
El Reial Cercle Artístic de Barcelona està situat al número 5 del carrer dels Arcs de la ciutat comtal, l'accés és gratuït i els horaris de visita són d'11 a 14h i de 16 a 20h, de dilluns a dissabte, i d'11 a 14h, diumenge.