El projecte de restauració de la Torre de l’Aigua es presenta a la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural

Dimecres, 17 de novembre de 2021

L’objectiu de l’actuació és adequar l’edifici per poder obrir-lo al públic i avançar en la línia de museïtzació del complex de la Casa de les Aigües.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha presentat a la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural –òrgan consultiu recentment creat– el projecte de rehabilitació de la torre amb dipòsit elevat i edificis annexes ubicada al recinte modernista de la Casa de les Aigües. L'actuació, que ara entrarà en fase de licitació, està pressupostada en 198.000 euros que sufragaran el consistori i la Generalitat a través d'una subvenció l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L'objectiu de la intervenció és adequar l'edifici perquè pugui ser obert al públic i inclou l'enderroc de la construcció auxiliar que hi ha a la part posterior de la torre.

"Amb aquesta rehabilitació fem un pas més en la recuperació del conjunt modernista de la Casa de les Aigües, un espai que és una autèntica joia del nostre patrimoni", ha manifestat el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez. La intenció del consistori és avançar en la línia de la museïtzació del complex i per això està fent intervencions per restaurar-lo en la seva totalitat. Al 2020 s'hi van invertir prop de 120.000 euros –109.000 aportats per la Diputació de Barcelona i 9.475, per l’Ajuntament– per recuperar elements com els passamans de les baranes del dipòsit i de la sala de pous, així com la fusteria i finestres, incloses també les de la Casa del Maquinista.

Història del complex
El conjunt modernista conegut com la Casa de les Aigües –ubicat entre Can Sant Joan i la Ribera– és propietat de la companyia Aigües de Barcelona i va estar en funcionament més d'un segle, des del 1879 fins al 1989, complint amb l'objectiu d'abastir part de les necessitats d'aigua de Barcelona. Des del seu tancament i fins al 1999, en què l'Ajuntament va iniciar el seu procés de restauració, l'equipament va quedar buit i sense vigilància, sofrint un dràstic procés de degradació.

Després d’arribar a un conveni amb la propietat la cessió d'ús del recinte, el consistori ha promogut en els darrers 20 anys diferents intervencions amb subvencions supramunicipals i inversions pròpies que han permès rehabilitar la Casa del Maquinista i la sala de pous i calderes. Un cop es restauri la torre amb el dipòsit elevat només quedarà pendent recuperar l'edifici del sobreeixidor i la urbanització de l'exterior del recinte.

Darrera actualització: 17.11.2021 | 09:37