El projecte de remodelació del parc fluvial del Besòs que impulsen l'Ajuntament de Montcada i Reixac i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pretén millorar-ne els accessos i fomentar l'ús públic de la seva llera al seu pas per Montcada i Reixac, obrint el riu a la ciutadania tot respectant i mantenint la seva biodiversitat. El pla global de millora enllaçarà la passarel·la de La Salle amb la Casa de les Aigües i aquest dijous, 19 de febrer, es va presentar l'avantprojecte de la primera fase, que contempla l'arranjament de 1'2 hectà rees de terreny, situades entre l'antiga fà brica Valentine, al barri de la Ribera, i la Casa de les Aigües. El projecte l'ha redactat l'AMB, l'ens que sufragarà el milió d'euros que costa la primera fase de l'actuació, en coordinació amb els tècnics municipals i del Consorci del Besòs. 'Es tracta d'un gran projecte de ciutat amb el qual volem que l'espai fluvial s'obri al riu com a un espai d'estada i de lleure', va manifestar l'alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, durant l'acte, que va tenir lloc a la sala de Plens, a la Casa de la Vila.
L'edil va estar acompanyada del president de l'Àrea Territorial, Juan Parra; el primer tinent d'alcalde, Joan Maresma; la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda; la directora de l'Àrea Territorial, Marta Bunyesch; el coordinador d'infraestructures de l'AMB, Antoni Farrero; el gerent del Consorci del Besòs, Antoni Alarcón, i el cap del servei d'espais fluvials de l'AMB, VÃctor Ténez, qui va ser l'encarregat de presentar el projecte. 'Amb aquesta proposta, Montcada i Reixac guanyarà una nova zona per gaudir de la natura, caminar i anar en bicicleta i, a la vegada, fer del riu un element cohesionador del municipi', va destacar Porro, qui va recordar que la proposta de recuperació del Besòs no és nova sinó que al 2013 ja es va presentar una altra iniciativa de recuperació del Besòs, més ambiciosa, al programa 'Life', per rebre ajuts de la Unió Europea, que finalment no es va incloure en la convocatòria. 'Aquest projecte no va aconseguir la dotació econòmica d'Europa però l'Ajuntament no ha defallit en la seva voluntat de tirar-lo endavant ja que per a nosaltres és un projecte prioritari', va indicar l'alcaldessa accidental.
La primera fase del projecte contempla la creació d'un passeig i la construcció de diverses rampes i escales, als marges dret i esquerre, que permetran l'accés a la llera del riu. Es preveu la creació d'un prat com a zona d'estada a la part més propera al riu i també la creació de graderies per contemplar l'espai fluvial, a més d'un camà de 3,5 metres d'ample pel qual es podrà caminar i anar en bicicleta. Al marge esquerra, a la banda a tocar amb la Serralada de Marina, es millorarà el camà per facilitar la convivència entre els vianants, les persones que surten a córrer i els ciclistes. L'actuació mantindrà l'actual model existent de wetlands (la vegetació que ajuda a depurar el riu de forma natural) i pretén combinar amb èxit la biodiversitat existent a l'espai natural amb l'ús de la ciutadania. 'Al riu hi ha una gran promiscuïtat d'espècies, amb més de 160 aus censades, 6 de peixos, rèptils i amfibis', va explicar el Consorci del Besòs.
En representació de l'AMB, Antoni Farrero es va mostrar molt satisfet amb la proposta i va indicar que 'hem treballat molt per tirar endavant aquesta actuació, que s'aprovarà en breu a la seu de l'AMB i a partir d'aquà començarà el procés d'exposició pública'. El president de l'Àrea Territorial, Juan Parra, va destacar 'el gran treball conjunt que hem fet des de l'Ajuntament amb l'AMB', mentre que el primer tinent d'alcalde, Joan Maresma, va indicar que 'amb aquest projecte assolim una reivindicació de moltes generacions'. Des de l'AMB han indicat que un cop el projecte passi per l'exposició pública, es liciti i s'adjudiqui, les obres podrien començar a l'estiu i que la previsió és que s'enllesteixin en cinc mesos. Des de l'Ajuntament i l'AMB es demana a la ciutadania que presenti els suggeriments que consideri oportuns durant el termini d'exposició pública.