El programa Thao posarà èmfasi en la promoció dels hàbits saludables per disminuir l'excés de pes d'1 de cada 3 infants del municipi

Dimecres, 15 d’octubre de 2014

Una de les principals conclusions de l'informe de prevalença de sobrepès i obesitat a Montcada i Reixac, elaborat per la Fundació Thao durant el curs acadèmic 2013-2014, és que 1 de cada 3 nens i nenes avaluats pateix sobrepès o obesitat. En total es troba en aquesta situació un 29,3% dels infants; un 21% amb sobrepès i el 8,3%, obesitat. Com a conseqüència, es proposa mantenir les accions de promoció de l'alimentació i l'activitat física saludable per tal que no augmenti aquesta prevalença i que progressivament vagi disminuint. Aquestes dades s'han fet públiques aquest dimarts, 14 d'octubre, durant la presentació oficial de la nova temporada del programa Thao Salut Infantil, amb activitats que es desenvoluparan al llarg d'aquest curs, amb el lema 'Creixem a bon ritme'. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa accidental, M. Carmen Porro; la regidora de Salut Pública, M. Carmen González, i el responsable d'avaluació de Thao, Santi Gómez. Thao Salut Infantil és un programa de prevenció de l'obesitat dels infants entre 0 i 12 anys i promou adquireixin estils de vida més saludables. Montcada i Reixac es va incorporar a aquest programa el curs passat i hi estan implicats diversos agents socials del municipi.

Al llarg del curs passat, es van pesar i mesurar un total de 2.142 nens i nenes de les 10 escoles de primària del municipi; 1.022 nenes (47,8%) i 1.120 nenes (52,2%). Un total de 807 infants tenen entre 3 i 5 anys (37,7%); 1.231, entre 6 i 9 anys (57,7%) i 104, entre 10 i 12 anys (4,9%). Del total d'infants mesurats, presenten sobrepès 450 (21%) i obesitat un (8,3%), per tant, la prevalença d'excés de pes és del 29,3%, lleugerament superior en les nenes (29,9%), respecte els nens (28,7%). Segons els grups d'edat, la franja entre 3 i 5 anys les nenes presenten una prevalença major (25,1%) respecte els nens (20,3%). Entre els 6 i 9 anys, és superior el nivell de sobrepès en el sexe masculí, un 34,2% respecte el 33,2% del femení. A la franja entre 10 i 12 anys, la prevalença també és superior en els nens; 30,5% per sobre del 26,7% de les nenes.

'Ens preocupen les dades que hem registrat i això ens motiva a continuar tirant endavant accions per promoure els hàbits saludables', va destacar la regidora de Salut Pública. Per la seva banda, l'alcaldessa accidental va destacar que al llarg del primer any de funcionament s'han aconseguit ja algunes fites, com el reconeixement del programa Thao per part de la població, a la vegada que instava a participació en el projecte de tots els agents socials. 'Entre tots hem d'aconseguir la fita que ens hem proposat, lluitar contra l'obesitat infantil i promoure la vida sana', va manifestar Porro. El representant de Thao va ser l'encarregat de presentar les dades i es va reafirmar en la necessitat de continuar impulsant accions per prevenir l'obesitat. 'Hem detectat nivells d'obesitat i excés de pes ja en infants de 3 a 5 anys, el que ens motiva a començar a treballar el programa des de les escoles bressol', va dir el tècnic.

Als alumnes de quart també se'ls va passar una enquesta sobre qualitat de vida i entre d'altes dades destaca que un 3,4% dels avaluats considera que la seva qualitat de vida és regular i només un 49,6% la troba excel·lent. Un 28% de la canalla avaluada no pren almenys dues peces de fruita la dia i un 56%, no en menja cap. Segons els responsables de Thao, s'ha de treballar més perquè la canalla no esmorzi brioxeria industrial (un 21,3% reconeix que en pren de forma habitual), perquè es faci més activitat física i perquè no passin massa hores davant pantalles (ordinadors, televisió, tabletes, telèfons mòbils...).

Entre d'altres objectius, 'Créixer a bon ritme' pretén mostrar com el descans i de dormir bé contribueixen a garantir la salut infantil i prevenir-ne l'obesitat, a més d'insistir en la importància de la pràctica de l'activitat física i de la bona alimentació. Recents estudis mèdics demostren que els nens i nenes que dormen menys hores pateixen alteracions del nivell metabòlic relacionades amb el mecanisme de regulació hormonal de la sacietat i la gana. Segons aquest estudi, en dormir menys i estar cansada, al llarg del dia la canalla fa menys activitat física.

Un cop ha començat el curs escolar, la Regidoria de Salut Pública difondrà entre els centres educatius el programa d'activitats dissenyat per la Fundació Thao Salut Infantil per treballar amb l'alumnat aquests conceptes, elaborats en funció de l'etapa educativa. Amb la campanya 'Creixem a bon ritme' es presenten propostes noves com els 'Thaoins viatgers', adreçada a la canalla entre 0 i 3 anys, per desenvolupar-la a les escoles bressol o bé a les biblioteques. També hi ha l'activitat 'El pati del meu cole', per tal que els infants aprofitin el temps d'esbarjo per fer exercici i jocs tradicionals.

Thao també proposa activitats més enllà de l'àmbit escolar, com els centres de lleure i esports i establiments comercials, entre d'altres, amb l'objectiu d'implicar el màxim de població possible en el projecte. Després del Nadal, el programa continuarà amb les medicions de pes, talla i perímetre de la cintura de l'alumnat dels centres educatius de la ciutat, una actuació que es va posar en marxa el curs passat, de quatre anys de durada, per mitjà del qual es pretén conèixer l'índex d'obesitat de la població infantil de Montcada i Reixac.

Un altre dels objectius d'aquesta temporada és implicar més famílies en el programa, especialment en la incorporació d'hàbits d'activitat física diària. L'objectiu d'aquesta acció és estimular la població infantil i les seves famílies a moure's al màxim cada dia i de manera lúdica i agradable. A partir dels 5 anys, es recomana que la canalla faci almenys 60 minuts al dia d'activitat física, per millorar la seva salut i forma física i també per desenvolupar habilitats socials, afavorir la seva autoestima i imatge corporal. La temporada també vol posar de manifest la importància de la vida social per afavorir la salut, amb recomanacions com fer esport en equip o participar en algun casal, entre d'altres opcions que comportin compartir activitat amb més gent.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:44