El Ple aprova modificacions del PGM per millorar l'accessibilitat a la muntanyeta de Can Sant Joan

Divendres, 28 de juny de 2013

El Ple ordinari del mes de juny, celebrat ahir dijous, va aprovar les modificacions del Pla General Metropolità (PGM) necessàries per dur a terme les actuacions urbanístiques per tal d'esponjar l'espai urbà i millorar-ne l'accessibilitat, previstes al Pla Integral de la muntanyeta de Can Sant Joan, finançat per l'Ajuntament de Montcada i Reixac i la Generalitat de Catalunya en el marc de la Llei de barris. Les propostes consisteixen en la creació d'eixos de connexió i accessibilitat que enllacen la zona més plana de la muntanyeta -formada pel carrer Bifurcació cantonada amb Vinyes, la plaça de Can Sant Joan i el carrer Bateria- amb la més elevada: el carrer Cimal i les zones verdes properes, entre elles, el mirador de les Cultures.

El projecte planteja dos eixos centrals. El primer és la prolongació del carrer de les Vinyes, que actualment és un vial sense sortida, fins a Cimal, creant-hi un pas exclusivament per als vianants. 'L'objectiu és millorar aquest espai, que es troba en un estat degradat i actualment ocupat per petites construccions marginals i amb dèficits de serveis', ha destacat el president de l'Àrea de Política Territorial, Juan Parra. L'altre eix és la construcció d'escales mecàniques entre els carrers Pont i Triangle, aprofitant el recorregut ja iniciat amb les escales que uneixen Bateria i Diagonal/Bosc.

Per tal d'executar aquestes obres és necessari intervenir en zones privades urbanitzables i modificar la qualificació del sòl reflectida en el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) de Can Sant Joan. 'Aquesta modificació respecta l'equilibri entre el nou polígon d'actuació i les antigues unitats del PERI, no suposa per als propietaris dels sòls ni un increment ni una disminució significativa del seu aprofitament', ha manifestat Parra. Segons el projecte, tots els sòls que necessita el consistori s'obtenen per cessió obligatòria i gratuïta. 'La modificació de planejament no suposa cap cost per a les arques municipals perquè ens estalviem l'expropiació; al contrari, de l'edificabilitat que obtenen els propietaris dels terrenys a ocupar, l'Ajuntament se'n beneficia dels drets de cessió de l'aprofitament mig', ha apuntat l'edil.

Una quinzena de parcel·les estan afectades per aquesta operació, situades als carrers de les Vinyes, Cimal, Pont, Novell i Triangle, que pel sistema de cessió obligatòria donaran els terrenys a l'Ajuntament a canvi de sostre edificable, que es concentrarà al carrer Bifurcació, entre Vinyes i Pont. Com a drets, els propietaris també hauran d'assumir el condicionament d'un vial. 'Condensem l'edificabilitat en aquest tram perquè ens permetrà consolidar el carrer Bifurcació com a vial bàsic a la trama urbana i creiem que per als propietaris és més atractiu poder edificar en aquest espai que no pas a la zona alta de la muntanyeta', ha expressat Parra.

En la modificació del PGM, s'incrementa el sostre edificable residencial, de 1.908 a 3.481 m2, i per tal de poder executar els trams d'escales mecàniques, s'augmenta en 669 els metres quadrats de superfície de sòl destinada a sistema d'espais lliures i zones verdes (de 1.925 a 2.582 m2). Pel que fa al sòl per a habitatge protegit, la llei fixa unes reserves per a la construcció d'aquest tipus de vivenda. Un 30% del sòl que es qualifiqui com a ús residencial de nova implantació s'ha de destinar a habitatges de protecció oficial de règim general, especial o concertat. D'altra banda, segons les dades del padró municipal i del cadastre, hi hauria 7 unitats familiars que arran d'aquesta operació podrien ésser susceptibles de ser reallotjades, sempre i quan complissin amb els requisits establerts en la legislació aplicable a aquest concepte.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:47