El vistiplau definitiu d'aquest projecte, que ha trigat gairebé 20 anys a fer-se realitat, l'ha de donar la Comissió Territorial d'Urbanisme, de la Generalitat.
El Ple de Montcada i Reixac ha efectuat l'últim pas per aprovar definitivament el catàleg de patrimoni, amb l'aprovació ahir dijous, 20 de desembre, de la verificació del text refòs del pla especial i urbanístic i catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Montcada i Reixac. El vistiplau definitiu del projecte l'ha d'atorgar la Comissió Territorial d'Urbanisme, de la Generalitat de Catalunya. "Estem convertint el catàleg en una llei", va expressar el president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez.
Amb aquest tràmit es tanca un llarg procés inicial al 1999, per tal de comptar amb un document que protegeixi el patrimoni local. El catàleg inclou un total de 117 elements catalogats, que es classifiquen en 4 conjunts arquitectònics, 66 elements arquitectònics (arquitectura religiosa, pública, residencial rural i urbana, obres d’enginyeria i arquitectura industrial), 22 elements de jaciments arqueològics, 16 elements de patrimoni natural i 9 elements de patrimoni ambiental i paisatgístic.
"Montcada i Reixac té una història molt rica, però massa oblidada, com el seu patrimoni; tenim jaciment ibèrics, elements medievals, masies, cases modernistes, patrimoni arqueològic industrial, natural i vinculat a l'aigua; però en molts casos, es troba en situació de degradació", va expressar l'edil, qui es felicitava per l'aprovació del catàleg però lamentava el patrimoni que s'ha perdut.
Les primeres aprovacions inicial i provisional del projecte daten del 2002, però al 2003 el procés es va aturar mitjançant una resolució d'Alcaldia. Al 2013, mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona, es reprenen els tràmits; l'aprovació inicial del catàleg es fa al 2015; al juliol del 2017; l'aprovació provisional i a final de l'any passat, la Generalitat demana al consistori unes modificacions de planejament per tal de compensar els drets edificatoris dels propietaris privats d'elements patrimonials. Un cop aprovat ahir el text refós d'aquest canvi de planejament, resta pendent l'aprovació de la Comissió Territorial d'Urbanisme i la publicació oficial del catàleg per tal de poder començar a aplicar-lo.