El Ple aprova les ordenances i els preus públics per al 2025
La sessió extraordinària es va celebrar aquest dijous a la Casa de la Vila.
La Casa de la Vila va acollir aquest dijous un Ple extraordinari que va servir per aprovar de manera provisional la proposta d’ordenances i preus públics per al 2025 que va presentar el govern municipal. La presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López, es va encarregar d’explicar els punts més destacats, que ja es van donar a conèixer en l’audiència pública celebrada el passat 17d’octubre:
- Els comerços com farmàcies, botigues de roba, oficina de serveis i perruqueries, entre d’altres, passen a pagar la quota domèstica de la taxa de residus. Aquests tipus d’establiments representen un 92% del total.
- Els impostos com l’IBI o els de tracció mecànica es mantenen congelats.
- S’ajusten determinades taxes i preus públics d’acord amb l’Índex de Preu de Consum (IPC) acumulat en el període 2020-2023, que es xifra en un 16,7% segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Es veuran afectades per aquesta mesura les taxes de cementiris; serveis urbanístics; llicències d’activitats; expedició de documents administratius; serveis especials, espectacles i transports; retirada de vehicles; registre i tinença d’animals; aparadors i vitrines publicitàries en domini públic; quioscos, i guals.
- Nova ordenança que estableix un recàrrec del 50% sobre l’Ibi dels immobles d’ús residencial que es troben desocupats amb caràcter permanent i que penalitzarà els grans tenidors.
- S’incorpora la taxa de clavegueram en el rebut de l’aigua, amb una quota mitjana mensual de 2,5 euros, davant la necessitat de manteniment i renovació d’una xarxa de clavegueram de 110 km que data dels anys 50-60 i que es troba en un estat de deteriorament.
- Modificació d’algunes taxes en preus públics, de recepció voluntària i que es presta conjuntament amb les empreses privades. Per exemple, el servei d’Escola bressol, l’ús d’instal·lacions esportives i educatives, la publicitat a La Veu i els serveis educatius i culturals, com ara entrades al teatre, cursos, tallers, exposicions…
La presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López, ha defensat que amb la seva proposta d’ordenances i preus públics “el govern busca equilibrar els ingressos i les despeses amb solucions individualitzades per a problemes específics” i ha avançat la creació d’una àrea de Planificació Econòmica “que permetrà que l’Ajuntament faci una gestió econòmica més eficient i que la ciutadania tingui un major coneixement de com es gestionen els recursos públics”.
“Les ordenances presentades tenen com objectiu garantir la sostenibilitat dels serveis públics municipals i evitar desequilibris pressupostaris”, ha dit l’alcalde, Bartolo Egea, que ha demanat comprensió a la ciutadania: “Tocar taxes o pujar impostos no és el més adient, però és necessari si volem una Montcada i Reixac que avanci”.
Després de l'aprovació de les ordenances, s'obre un període de 30 dies hàbils per poder presentar al·legacions.