El Ple de Montcada i Reixac, durant la sessió ordinà ria del mes de febrer, celebrada ahir dijous, dia 25, va aprovar la suspensió de la tramitació de plans urbanÃstics a l'à mbit del Pla de Reixac per tal de fer-ne un replantejament del sector. D'altra banda, el plenari va aprovar una moció presentada per l'equip de govern, la CUP i CiU, en relació a la declaració d'espai natural del Pla de Reixac, segons la qual s'insta a la Generalitat a deixar sense efecte l'ARE (Àrea Residencial Estratègica) de Mas Duran, demana a la Generalitat que iniciï els trà mits per tal de declarar tot el Pla de Reixac Paratge d'Especial Interès Natural, tot establint les figures de protecció que convingui i comunicar aquest acord al departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, als ajuntaments de Ripollet, Santa Perpètua de Mogoda i Barberà del Vallès.
L'entorn natural agroforestal del Pla de Reixac, espai de 450 hectà rees que forma part del connector biològic que uneix les serralades Prelitoral des del Farell fins a la Serralada Litoral, a la serralada de la Marina, i que encara manté part de la seva riquesa i potencial de natura i patrimoni, i que malgrat el fort creixement urbanÃstic i les contÃnues agressions patrimonials i mediambientals conserva importants elements d'interès natural que val la pena conservar, més encara dins del context geogrà fic de la zona sud-oest del Vallès Occidental, especialment densificada demogrà ficament.
Entre els aspectes que destaquen a la zona es troben l'espai fluvial del Torrent del Mas Duran, els secans del seu marge esquerre, gairebé únics al Vallès, els quals suposen un 'far' per al pas d'aus migratòries i la presència d'espècies vegetals i animals abundants al Pla de Reixac: mussols, sibocs, ballesters, llangardaixos ocel·lats, mosteles... D'altra banda, el Pla de Reixac, formant part de la plana agrÃcola del Vallès, te unes caracterÃstiques idònies per desenvolupar activitats agrà ries de qualitat, afavorint polÃtiques encaminades a poder gaudir de sobirania alimentà ria i de productes de proximitat o quilòmetre zero.