Els comptes pugen a 45,7 milions d'euros i les accions de caire social continuen sent l'aposta del govern municipal.
El pressupost de l'Ajuntament de Montcada i Reixac per al 2018 es va aprovar ahir dijous, 26 d'abril, en el marc d'un Ple extraordinari. Els comptes pugen a 45,7 milions, creixen un 9% respecte l'exercici anterior (41,9 milions) perquè inclouen les previsions d'aportacions supramunicipals que el govern preveu que s'atorguin al llarg d'aquest any, amb l'objectiu que la reserva que es fa ara s'ajusti el més possible a la xifra que resulti quan es tanqui el pressupost vigent. "Sabem que anem tard però ha estat molt difícil quadrar les despeses i els ingressos, tenint en compta que ens faltava 1,5 milions per ajustar els números; hem buscat la fórmula per obtenir aquests diners sense reduir prestacions, hem fet aflorar el deute real del consistori i hem demanat ajut a la Generalitat i a la Diputació, que ens va recomanar esperar al tancament del pressupost anterior", va explicar l'alcaldessa, Laura Campos.
El president de l'Àrea Econòmica, Óscar Gil, va indicar que la situació de partida era complicada i que el resultat ha estat un pressupost "amb un millor control de la despesa, amb execució per programes, amb millores respecte les contractacions i amb reforç de la inspecció fiscal; són uns comptes realistes, que fan front a les necessitats de l'Ajuntament, amb informació real i actualitzaca". Per elaborar els pressupostos, l'Ajuntament ha rebut assessorament de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat, administracions que han apuntat que la via per sanejar les arques passa per aflorar i refinançar part del deute que fins ara quedava ocult, que inclou els diners a retornar a l'AMB per les expropiacions per ministeri de llei –que obliguen el consistori a pagar cada any i fins al 2023 un total d'1,5 milions d'euros– i els que encara s'han de pagar a l'empresa FCC per la construcció de la nau de la Brigada a Can Milans i els contenidors soterrats, al voltant de mig milió d'euros. Aquesta operació eleva el deute municipal al 75%, xifra que obliga a què hi hagi una tutela financera per part de la Generalitat en el control de la despesa de la corporació.
L'Àrea Social segueix sent l'aposta del govern municipal i el pressupost per a aquest àmbit puja 340.000 euros respecte al 2017, amb una xifra total d'uns 7 milions d'euros. Destaquen les partides adreçades a pal·liar els problemes vinculats a l'habitatge, amb 70.000 euros per ajudar a pagar-ne despeses i una inversió de 174.000 euros per rehabilitar tres habitatges que ja són de titularitat municipal i per comprar-ne alguns més. "Aquests pressupostos ens permeten continuar ampliant serveis, com l'atenció domiciliària, per la qual destinarem ja més d'un milió d'euros, amb cost zero per a la ciutadania, o bé, endegar l'estratègia d'acció social, amb set plans nous d'atenció integral a la persona", va indicar la presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere.
Per a l'estratègia d'acció social es destina una partida de 80.000 euros, per impulsar el pla local d'inclusió, el pla LGTBI, el de Joventut, el de prevenció de drogodependències, Montcada Ciutat Amiga de la Gent Gran, la guia contra els maltractaments a la gent gran i el pla estratègic de promoció econòmica. L'edil també va avançar que hi haurà més places dels casals d'estiu, un nou camp de treball i lleure per al jovent, més partides per a grups de música i de teatre i per als espais escènics, s'hi inclou la reobertura del Museu Municipal, més diners per a festes populars i un servei d'atenció psicològica per a fills i filles de persones víctimes de violència de gènere.
Una altra partida d'inversions socials destacada és de 150.000 euros per a petites reformes i rehabilitacions a equipaments socioculturals i escoles bressol. Per tal de poder pal·liar les necessitats urgents d'alguns centres educatius de primària, com ara la rehabilitació dels lavabos de les escoles El Turó i Elvira Cuyàs, l'Ajuntament hi dedicarà una partida, tot i ser competència de la Generalitat. La regidora va explicar que el consistori està treballant per establir un conveni de col·laboració amb el govern català per avançar en les millores a les escoles.
El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va destacar que del total de diners adreçat a inversions, 5,7 milions, 2 milions provenen de fons propis de l'Ajuntament i la resta, d'administracions supramunicipals. "Sabem que és insuficient, però amb aquests diners intentarem afrontar alguns reptes, com ara les urbanitzacions amb dèficits o les zones verdes amb vocació pública", va indicar l'edil. Per a les zones amb dèficit urbanístic, es destinaran 300.000 euros per a la consolidació de l'Estany de Gallecs i altres 300.000 euros, per a Vallençana baixa (carrer Quixot). Per segon any consecutiu, hi haurà una partida de 800.000 euros per a la Muntanyeta de Can Sant Joan, finançada a parts iguals per l'Ajuntament i la Generalitat, amb la Llei de barris.
També hi ha diners per aturar la degradació de patrimoni, per a Vista Rica i la Torre Na Joana; per a la cohesió i connectivitat dels barris, com la construcció de dues rotondes d'accés als polígons Can Cuiàs i Coll de Montcada i l'enllaç entre els carrers Barberà i Medinaceli, a la Font Pudenta; una subvenció de l'AMB per recuperar la llera del Besòs i una partida de 280.000 euros per actuacions a equipaments esportius. "Les inversions sobre estalvi energètic que hem dut a terme fins ara ens han permès estalviar 100.000 euros i enguany hi dedicarem una nova inversió de 150.000 euros per continuar en aquesta línia", va destacar l'edil. 89.000 euros es dedicaran a la millora del clavegueram i 39.000, a la impermeabilització de la plaça Roja de la Font Pudenta. Tota la informació detallada sobre la proposta de pressupostos per al 2018 es pot consultar a www.montcada.cat.