El Ple aprova el Pla de Primera Acollida i d’Acció Comunità ria Intercultural
El document pretén fomentar la participació activa i de ple dret de les persones migrants en el conjunt de la societat.
L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha elaborat el Pla d’Acció de Primera Acollida i d’Acció Comunitària Intercultural, que suposa un pas més en el servei d’inclusió de persones migrants. El Ple de maig, celebrat aquest dijous, dia 30, ha donat el vistiplau al document, que promou la perspectiva intercultural per mitjà de diferents iniciatives d’acció comunitària i de capacitació de les persones estrangeres, impulsant la corresponsabilitat, la participació i la cooperació entre diferents grups culturals del municipi.
“Aquests plans són clau per fomentar la cohesió social perquè promouen serveis per acompanyar les persones nouvingudes en el seu camí per esdevenir ciutadania de ple dret”, ha expressat la regidora de Serveis Socials, Polítiques d’Inclusió i Capacitats Diverses, Dori Alcalá.
El pla pretén desenvolupar actuacions i polítiques d’acollida envers les persones immigrades per promoure la seva autonomia i plena participació social i comunitària. El document promou serveis d’acompanyament a les persones nouvingudes perquè es desenvolupin de forma autònoma i en igualtat d’oportunitats, a la vegada que incorpora la perspectiva intercultural per reconèixer la diversitat en tots els àmbits socials.
Un dels serveis essencials del pla és el circuit de primera acollida, que consisteix en l’empadronament, la sessió de benvinguda grupal, una reunió individual i finalment, l’obtenció del certificat d’acollida, un document que verifica l’arrelament i pot tenir funcions legals de cara a la regularització de la persona.
Formació, accions de sensibilització escolar, orientació en tràmits de regulació i estrangeria, el coneixement de l’entorn i de la llengua i serveis jurídics reagrupament familiar, accions amb joves d’orígens diversos i activitats comunitàries formen part del document. La creació de la comissió intercultural, formada per entitats i persones a títol particular, ha reforçat la dimensió comunitària de les accions inclusives.
La taxa d’estrangeria a Montcada i Reixac actualment és del 13,6% de la població, distribuïda de forma desigual pels diferents barris del municipi; en alguns casos, en situació de vulnerabilitat.