El document és fruit d'un intens treball multidisciplinar i transversal que va es va aprovar al Ple de setembre, celebrat aquest dijous, dia 27.
El Ple de setembre, celebrat ahir dijous, dia 27, va donar llum verda al Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) 2018-2021 de Montcada i Reixac. El document és el resultat d'un intens treball multidisciplinar, en el qual hi han intervingut al voltant de 200 persones durant les diferents fases en què s'ha dividit el projecte fins a la seva confecció definitiva. La presentació pública del PLIS es farà el pròxim dijous, 4 d'octubre, a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12), a les 18.30 h. Hi haurà els parlaments institucionals de l'Ajuntament i de la Diputació de Barcelona, ens col·laborador, conjuntament amb la Generalitat. L'acte comptarà amb l'explicació de quatre experiències locals d'inclusió, dels àmbits de la infància, la discapacitat, el jovent, la igualtat i la immigració i clourà amb el muntatge teatral 'Sóc puta, i què?', a càrrec de la companyia Les Fugitives.
El PLIS esdevindrà el full de ruta de totes les accions municipals adreçades a promoure la inclusió de la ciutadania. "En els últims anys s'han incrementat les polítiques municipals de caire social, però calia una reflexió més profunda per prevenir i planificar de forma estratègica les nostres accions en tots els cicles vitals de la persona", va explicar al Ple la presidenta de l'Àrea Social i regidora de Serveis Socials i Polítiques d'Inclusió, Mar Sempere, qui va apuntar que Montcada i Reixac s'enfronta a situacions com que un 29'3% de la població viu sota el llindar de la pobresa i o que és el segon municipi de la comarca en pobresa infantil. "Es tracta d'un projecte de ciutat que pretén millorar la qualitat de vida de tothom, especialment de les persones més vulnerables", va expressar la regidora.
El document contempla un total de 142 accions –de les quals 67 corresponen a nous projectes–, que donen resposta a 43 objectius dividits en 8 àmbits: laboral, formatiu, sociosanitari, residencial, relacional, ciutadania i participació i coneixement i transparència. L'elaboració del PLIS va arrencar amb una diagnosi quantitativa i qualitativa, amb grups de discussió als quals hi van participar 51 persones; i la confecció del mapa de vulnerabilitat i recursos disponibles, eines que han detectat els col·lectius amb més risc d'exclusió. Les accions d'inclusió s'han dissenyat en grups de debat durant els quals hi han pres part més d'un centenar de persones. "El PLIS serà un document viu i en revisió constant per adaptar-lo a les noves realitats i el nostre objectiu també és crear un observatori per a la inclusió social", va indicar l'edil.
L'Ajuntament ha destinat enguany 30.000 euros a l'elaboració del document i per al 2019 hi ha prevista una aportació específica de 20.000 euros, als quals se'ls ha d'afegir els diners que cada departament municipal implicat al PLIS dediqui a les accions a les quals s'ha compromès. El PLIS és una de les principals parts de l'estratègia d'acció social impulsada per l'Ajuntament, que busca un model d'atenció integral i transversal per a tota la ciutadania. Aquest conjunt d'accions inclou diferents plans sectorials, que presenten com a objectius comuns la prevenció de problemàtiques, la inclusió social, la promoció i el foment de l'autonomia de les persones i la millora de la qualitat de vida. Tota la documentació sobre el PLIS es pot consultar a www.montcada.cat.