L'Ajuntament de Montcada i Reixac ja disposa del Pla Especial UrbanÃstic de Protecció i Catà leg de Patrimoni de Montcada i Reixac, aprovat inicialment per la Junta de Govern Local, acord del qual es va donar compte al Ple d'abril, celebrat el dia 30. 'Es tracta d'un document imprescindible per protegir el nostre patrimoni', va manifestar a la sessió el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, qui va explicar que el catà leg inclou un total de 117 béns, una desena més que a l'inventari anterior -elaborat al 2001 i que mai no es va aprovar definitivament-, entre els quals hi ha elements arqueològics i una novetat destacada, la presència dels carrers Major i Barcelona, vials on a partir d'ara caldrà sol·licitar un informe patrimonial abans de fer-hi una actuació. El document romandrà un mes en exposició pública per presentar-hi al¿legacions i/o suggeriments.
El Pla Especial UrbanÃstic de Protecció i Catà leg del Patrimoni pretén inventariar els béns immobles, jaciments arqueològics i paleontològics, aixà com els valors naturals i paisatgÃstics, aprofundir en el coneixement d'aquests espais i establir un seguit de mesures de protecció jurÃdica que permetin la preservació i posada en valor de tots aquests elements. El projecte s'ha redactat entre els tècnics municipals i el Servei de Patrimoni Arquitectònic local de la Diputació de Barcelona, ens que ha sufragat l'elaboració del catà leg. Del total de 117 béns catalogats, quatre són conjunts arquitectònics (com la Casa de les Aigües, els carrers Major i Barcelona centre i Sant Pere de Reixac). També hi ha 66 elements arquitectònics dividits en residències rurals, urbanes, obres d'enginyeria i arquitectura industrial, com els temples de Santa Engrà cia i Santa Maria, la Casa de la Vila, l'Abi, la Unió, la Torre Vila, la Casa Larratea, estacions de tren, la mina i el Reixagó. Al document s'hi inclouen els 22 elements patrimonials de què disposa el jaciment ibèric Les Maleses, 16 elements naturals com el Turó de Montcada i la llera del Besòs, i 9 elements patrimonials ambientals i paisatgÃstics, com les fonts naturals o el mirador de Reixac.
Al 1998, l'Ajuntament de Montcada i Reixac va demanar la realització de l'inventari del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental al Servei de Patrimoni de la Diputació, que es va lliurar un any després, amb 107 elements. Al 2001, el Ple va aprovar la llista d'elements inventariats que havien de passar a formar part del catà leg i seguidament, es va redactar el catà leg i pla especial i es va iniciar la seva tramitació administrativa, però mai no es va arribar a aprovar definitivament. En aquest darrer mandat, el consistori ha tornat a posar en marxa el procés.