'El nostre passat, al teu abast' acosta a la ciutadania el patrimoni cultural de Montcada i Reixac

Dimarts, 1 d’octubre de 2013

La població de Montcada i Reixac podrà conèixer a fons el seu llegat cultural a través d'un projecte de senyalització del patrimoni, coordinat des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament i el Museu Municipal, que s'ha presentat públicament aquest dilluns, 30 de setembre, a la Casa de la Vila i rep el nom 'El nostre passat, al teu abast'. La iniciativa consisteix a indicar, per mitjà d'una trentena d'elements identificadors desplegats per tot el terme municipal, aquells espais i edificis testimoni del passat de la ciutat, i mostrar a la ciutadania la quantitat d'elements històrics de què disposa el municipi, especialment de l'Edat Mitjana i de l'època modernista. La campanya s'ha dut a terme en coordinació amb l'Àrea de Política Territorial i la Regidoria de Comerç i Turisme. 'El projecte pretén enfortir l'arrelament del veïnat i mostrar que Montcada i Reixac és un municipi amb identitat; no disposar d'informació pot generar entre la població el sentiment que viu en un lloc sense interès, quan en el nostre cas no és així', ha manifestat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, qui ha qualificat el projecte com una fórmula per fer més atractiva la ciutat a nivell històric i turístic. Un dels objectius més importants de l'actuació és superar les mancances a nivell informatiu que hi ha actualment al municipi, sense cap senyalització interpretativa als nuclis urbans -a excepció de l'entorn de Reixac i el poblat ibèric de Les Maleses (Serralada de Marina)- que indiqui quins espais han tingut rellevància històrica.

En aquest sentit, el projecte pretén establir un circuit dels espais i edificis patrimonials més significatius. El principal plafó s'ubicarà a la plaça de l'Església, que inclourà un mapa general de tots els elements senyalitzats. En funció de quin sigui el lloc o edifici a destacar i de l'espai disponible a la via pública, hi haurà plaques adossades a les façanes o plafons de major o menor dimensió. La primera fase del projecte, amb un pressupost de 28.000 euros, consisteix a la identificació dels elements i es durà a terme al llarg d'aquests darrers mesos de l'any. Al 2014 veuran la llum altres actuacions per complementar el projecte, com la implementació de codis QR -aplicació de telèfon mòbil- per tal de rebre la informació en diversos idiomes i ampliar-la, redireccionant l'usuari al web de la Regidoria de Cultura i Patrimoni. També es pretén crear audioguies digitals gratuïtes dels itineraris i fer-ne díptics en suport paper, 'tot plegat per convertir el municipi en un museu a l'aire lliure', ha indicat la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán.

De l'època medieval són l'església de Santa Engràcia, Reixac, la Torres dels Frares i el Rec Comtal; la Montcada modernista la configuren les torres d'estiueig com la Torre Vila, la Casa de la Vila o l'Abi. El projecte no només inclou elements físics sinó també immaterials, que recordaran la importància d'esdeveniments o festes, com la del Fanalet, d'origen modernista que està vinculada a l'arribada del ferrocarril, un moment històric molt important per a Montcada i Reixac. També hi haurà espai per a la construcció dels barris. En aquesta primera etapa del projecte se senyalitzaran Mas Rampinyo i Terra Nostra, dues zones amb una arrel agrícola profunda, i s'indicarà la importància del Rec Comtal en la creació de Can Sant Joan, a més de l'origen de Can Cuiàs. El projecte també incorpora la interpretació del paisatge. 'No és una iniciativa tancada tancat sinó que les investigacions sobre el municipi continuen en marxa i volem explicar altres moments històrics com la República, la guerra civil i la postguerra o la importància del cultiu vinícola', ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, qui ha destacat la feina de recollida i elaboració dels continguts dinamitzada pel personal del Museu, amb el suport d'entitats del municipi com la Fundació Cultural, l'Agrupació Fotogràfica (Afotmir), l'Abi, La Unió i les AV de Can Sant Joan i de Terra Nostra.

El jaciment de Les Maleses i el recinte modernista del Parc de les Aigües, dos dels espais històrics més destacats de la ciutat, també se senyalitzaran però aquestes tasques les duran a terme altres administracions. El poblat ibèric, en estar ubicat a la Serralada de la Marina, comptarà amb elements informatius sufragats pel Consorci que gestiona el parc i, d'altra banda, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com a gestora de l'espai, i la Diputació de Barcelona s'encarregaran del complex de la Casa de les Aigües.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:47