Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental van aprovar ahir dimarts, dia 21, durant Consell d'Alcaldes i Alcaldesses, un acord per tal de dur a terme accions per fomentar la reindustrialització de la comarca, per mitjà de les infraestructures de transport, les telecomunicacions, la recerca i innovació, la transferència tecnològica i la cooperació empresarial. El punt es va consensuar amb UGT i CCOO. Els membres de l'ens també van consensuar sol·licitar a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat de a Catalunya, al govern espanyol i a la Unió Europea el suport i els recursos necessaris per tal de desenvolupar els projectes per millorar la indústria al territori. L'acord establert ahir es fonamenta en el fet que el Vallès Occidental és la primera zona industrial de Catalunya i Espanya i que abans de l'arribada de la crisi econòmica, al 2006, el 26% de la població ocupada a la comarca treballava a la indústria, el major percentatge de tot Catalunya. Això vol dir que el Vallès Occidental aportava el 19,4% del total de la població catalana ocupada en el sector industrial.
Un altre punt aprovat al Consell d'ahir va ser un acord per garantir el suport econòmic a les famílies en matèria de menjadors escolars. Els alcaldes i alcaldesses sol·liciten al Departament d'Ensenyament una nova dotació complementària de 2,6 milions d'euros per a beques, que s'afegirien als 3,6 milions ja consignats per la Generalitat i als 2,1 aportats pels propis consistoris. Segons l'ens, la quantitat que ara es demana és necessària per satisfer les sol·licituds de despesa total, que puja a 8,3 milions d'euros. Segons el Consell, les avaluacions efectuades pels equips de Serveis Socials de la comarca mostren que la situació de les famílies respecte el curs anterior ha empitjorat: les famílies que necessiten aquest recurs han crescut en nombre i també pateixen situacions de major empobriment. També s'han incrementat les famílies sense ingressos i la mitjana de renda per càpita mensual ha baixat considerablement. Les dades de l'ens indiquen que hi ha 7.652 infants de la comarca que es troben en situació de risc social, dels quals a 5.260 no se'ls pot garantir un àpat equilibrat al dia.
"Els alcaldes i alcaldesses de la comarca hem aprovat per unanimitat acords fonamentals per intentar superar els efectes de la crisi, d'una banda, fomentant la reindustrialització per generar llocs de feina, i per l'altra, donant suport a les famílies més afectades per l'actual context econòmic", ha manifestat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez. Un altre dels punts aprovats al Consell és sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat que valori i avaluï i estudiï les possibilitats d'ús del carril Bus-Vao de l'autopista C-58 i o bé d'altres propostes per reduir o solucionar els embussos de trànsit a aquesta via de comunicació. La infraestructura va posar-se en funcionament a final del 2012, amb una previsió diària d'ús de 7.500 vehicles. Segons les dades aportades pel Consell, aquest supòsit no s'ha fet realitat ja que en aquests moments, el carril el fan servir 4.600 persones cada dia, molt per sota de la xifra prevista. L'ens també apunta que s'ha de solucionar el tema dels embussos per les emissions de CO2 que emeten a l'atmosfera.