El cicle 'La Guerra Civil, des del 1936 fins als nostres dies' reivindica la memòria col·lectiva sobre aquest període a Montcada i Reixac

Dimarts, 4 de novembre de 2014

El cicle d'activitats 'La Guerra Civil, des del 1936 fins als nostres dies' s'ha posat en marxa amb la presentació ahir dilluns, 3 de novembre, del documental 'La batalla contra l'oblit. Testimonis de la Guerra Civil', produït per Montcada Comunicació -l'organisme municipal que gestiona Montcada Ràdio, La Veu de Montcada i Reixac i www.laveu.cat- al Teatre Municipal, amb la col·laboració dels cronistes locals Josep Bacardit i Ricard Ramos, autors del llibre '940 dies. La Guerra Civil a Montcada i Reixac'. Aquest era un dels actes més destacats del programa organitzat per la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, les Biblioteques i el Museu Municipal per recordar la història de la ciutat des de l'inici del conflicte bèl·lic fins a l'actualitat. 'Hem de mantenir viu el record dels nostres veïns i veïnes perquè la ciutadania té dret a conèixer tot el que va passar', va manifestar l'alcaldessa accidental, M. Carmen Porro, durant la inauguració del cicle, qui també va destacar que activitats com les que es proposen en el cicle 'enforteixen el sentiment de pertinença a la ciutat'. L'acte va comptar també amb un debat amb els dos investigadors, Bacardit i Ramos, i la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán.

El reportatge recull l'experiència de diverses famílies de Montcada i Reixac durant i després del conflicte. La primera part de la gravació se centra en els afusellaments que van tenir lloc al cementiri municipal els primers mesos de la contesa, convertint-se en el lloc de Catalunya on es van assassinar més persones -al voltant de 1.200- a la reraguarda republicana. La filmació es fa ressò del poder dels comitès locals antifeixistes, controlats per la CNT-FAI, l'assassinat de 12 veïns de Montcada i Reixac a les tàpies del cementiri de Cerdanyola i de la investigació que es va obrir durant la República, encarregada al jutge Bertran de Quintana, per aclarir els fets.

La segona part de l'audiovisual gira entorn les conseqüències del conflicte bèl·lic, amb l'inici de 40 anys de dictadura militar. La gravació inclou el testimoni d'algunes famílies que van haver de patir les dures condiciones de les presons del règim franquista o van perdre un familiar en els afusellaments al Camp de la Bota, a Barcelona, i l'enterrament dels cossos al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc. El cedè es pot adquirir, al preu de 7 euros, a la redacció de Montcada Comunicació (Avinguda de la Unitat, 6).

D'altra banda, demà dimecres, 5 de novembre, a les 19h, es projectarà el documental '1930'S: Mirall de canvis', sobre els tallers de memòria històrica desenvolupats pel Museu Municipal entre els anys 2008 i 2010, amb testimonis de persones del municipi. El 10 de novembre, a les 19h, tindrà lloc la xerrada 'El banc d'ADN, la darrera esperança per als nostres desapareguts de la Guerra Civil', a càrrec de Roger Heredia, impulsor del Banc d'ADN per a familiars desapareguts durant el conflicte.

El programa d'activitats es complementa amb dues exposicions. Fins al 22 de novembre, la Biblioteca acollirà la mostra 'Fam i Guerra a Catalunya. Memòries i estratègies de supervivència entre el 1939 i el 1959', produïda pel Museu Etnològic de Catalunya. Fins al 15 de novembre, l'equipament del Pla d'en Coll exposarà 'Espanya blava i vermella. Història i literatura sobre la guerra', una selecció d'obres d'història per conèixer els principals esdeveniments de la guerra i la postguerra i una tria de novel·les i pel·lícules centrades en aquest període històric. A més, fins al 22 de novembre, la Biblioteca tindrà en marxa el programa 'Ajuda'ns a fer memòria! La Guerra Civil i la seva petjada', en el que l'equipament recull testimonis de persones que van viure aquest episodi o bé, en tenen informació. Per contactar amb la Biblioteca es pot trucar al telèfon 934 925 959.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 13:44