El Centre d'Acolliment d'infants i adolescents que el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa a Montcada i Reixac, a Can Miralpeix, ha obert portes aquest dilluns, 24 de febrer, al matí per presentar-se a l'Ajuntament i a la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA). La visita ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, María Elena Pérez; la directora general de la DGAIA, Mercè Santmartí; la presidenta de l'Àrea Social del consistori, Ana Rivas, i la regidora de Serveis Socials, M. Carmen González. L'equip de direcció i educatiu ha mostrat a les autoritats les dependències de l'equipament, situat a l'espai forestal de la Serralada de Marina, però a prop del nucli urbà del municipi.
El Centre d'Acolliment Can Miralpeix funciona des de desembre del 2013, disposa de 20 places de capacitat i actualment hi resideixen un total de 17 infants i joves. Tres dels menors de 16 anys estan escolaritzats en centres educatius de Montcada i Reixac i altres dos són a l'espera de rebre'n una plaça. Els més grans de 16 anys assisteixen a tallers i plans formatius. Can Miralpeix està destinat a atendre temporalment nois entre 12 i 18 anys, que han de viure de forma provisional al centre, que han hagut de ser separats del seu nucli familiar perquè s'ha detectat una situació de risc greu per al menor, que n'ha fet aconsellable una separació immediata; o bé, han arribat a Catalunya sense tenir cap referent familiar al territori. Mentre dura la seva estada, l'equip tècnic del centre fa l'estudi d'observació i diagnòstic de la situació d'aquests infants i adolescents i de les seves famílies i fa la proposta de mesura de protecció més adient per a ells, ja sigui tornar amb els seus pares si la situació de risc ha desaparegut, passar a viure amb algun altre familiar, anar a viure amb una família d'acollida o conviure amb altres infants i adolescents a un Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE).
La titularitat del centre és de la DGAIA i el gestiona la cooperativa Gedi. Els interns reben atenció les 24 hores del dia i durant els 365 dies de l'any. L'equip tècnic i de coordinació el formen tres persones, també hi treballa una psicòloga, una pedagoga, una treballadora social, un metge i una infermera. L'equip educatiu l'integren 19 professionals, dividits en torns de matí, tarda, nit i cap de setmana. La finca Can Miralpeix ha passat per un procés d'adaptació per tal d'acollir les dependències per als infants i joves. A la casa hi ha els dormitoris i lavabos dels residents, la cuina, el menjador i la sala d'estar, així com les oficines de l'equip tècnic. Als exteriors hi ha piscina i una pista esportiva i també espais habilitats per acollir una aula de formació, on els joves reben classes mentre esperen ser escolaritzats en un centre educatiu, un espai de trobada amb les famílies i un taller de fusteria.
La directora del centre, Mònica Cuadrado, ha explicat que l'objectiu del centre és 'oferir un ambient acollidor i estable als joves, per tal que tinguin confiança en els educadors'. Durant la visita, s'ha destacat la ubicació de Can Miralpeix, en zona forestal però a pocs metres de la carretera de la Roca i del nucli urbà de Montcada i Reixac. 'Des de l'Ajuntament us oferim tots els nostres serveis i la nostra col·laboració per tal que l'estada dels joves a Montcada i Reixac sigui el més confortable possible', ha manifestat l'alcaldessa durant la visita. La directora de la DGAIA ha lloat el projecte que està realitzant l'equip tècnic de Can Miralpeix, especialment 'pel vostre treball d'implicació i relació amb les famílies dels joves'. Actualment hi ha a Catalunya un total de 20 centres d'acolliment, amb 554 places. Can Miralpeix és l'únic centre d'acolliment del Vallès Occidental.