El Ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques ha comunicat oficialment a l'Ajuntament de Montcada i Reixac que la revisió del cadastre de tots dels béns immobles de classe urbana del municipi entrarà en vigor el 2014.
El comunicat arriba arran que el consistori montcadenc demanés, oficialment, a la Direcció General del Cadastre la revisió dels valor cadastrals vigents a Montcada i Reixac, des del 2006, davant la impossibilitat legal de no continuar amb les bonificacions que fins llavors aplicava a aquest impost. Per obligació legal l'Ajuntament va haver d'aplicar les quotes reals del 2006 i, per tant, una pujada generalitzada de l'Impost de Béns Immobles (IBI). L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, ha afirmat que "l'equip de govern hem estat conscients des de l'inici que aquest increment afectava notablement a moltes famílies amb dificultats econòmiques a causa de la crisi i per aquest motiu vam demanar una revisió urgent dels valors cadastrals del municipi". L'alcaldessa ha afegit que "hem arribat a un acord amb el Cadastre per a què s'avanci aquest procés al 2014, dos anys abans del termini establert legalment".
En aquest sentit, el passat mes de juliol el president de l'Àrea Econòmica de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, Joan Maresma, es va reunir amb el Gerent del Centre de Gestió Cadastral, Antonio Ripollés. Ambdues administracions acordaran, en breu, la fórmula de revisió que s'aplicarà als immobles montcadencs a partir del 2014.
En el document que ha tramés al consistori, el Ministeri reconeix que aquesta revisió es realitzarà després de la sol·licitud realitzada pel consistori i "atès que concorren les circumstàncies de terminis i de diferències existents entre els valors cadastrals i els corresponents valors de mercat".
Els valors cadastrals els fixa la Direcció General del Cadastre, un organisme de l'Estat, i no depenen de l'Ajuntament. La darrera revisió cadastral a Montcada i Reixac es va fer durant l'any 2005 i va entrar en vigor l'1 de gener de 2006. Aquesta revisió, que s'acostuma a fer cada 10 anys per llei, va coincidir amb uns valors del sòl i de les construccions molt elevats, en ple boom immobiliari. El consistori, veient aquella pujada de valors, va aplicar una bonificació als habitatges i als comerços locals de manera que aquests immobles pagaven només un increment sobre la quota del 2006 (abans de la revisió) i no els valors que en realitat s'haurien d'haver aplicat.