La Casa de la Vila ha acollit una jornada que ha obert l’alcaldessa, Laura Campos, i que ha comptat amb la participació de Asun Pié, professora de la UOC; Ana Álvarez, fundadora del projecte ‘Care: cuidar importa’ i Carolina Ibáñez, presidenta de la Fundació Adimir.
El programa del Dia de les Dones a Montcada i Reixac, coordinat per l’Ajuntament i el Consell de Dones, ha celebrat aquest divendres un dels seus actes principals. La Sala Institucional de la Casa de la Vila (Major, 32) ha acollit la jornada ‘Maternitat i (dis)capacitats’ que ha estat dedicada a debatre sobre la maternitat i la diversitat funcional amb l’objectiu de visibilitzar els reptes afegits que afronten les mares amb diversitat funcional o amb criatures que tenen diversitat funcional. En aquesta jornada, que donava continuïtat a les que es van organitzar l’any passat, hi han intervingut Asun Pié Balaguer, professora i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya; Ana Álvarez-Errecalde, mare i fotògrafa especialitzada en cures i discapacitat i fundadora del projecte ‘Care: cuidar importa’; i Carolina Ibáñez Barea; mare d’un fill amb diversitat funcional i presidenta de la Fundació Adimir.
L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha estat l’encarregada d’obrir aquesta jornada amb un intervenció en la que ha criticat que l’imaginari de la maternitat sempre s’ha basat en la pressió sobre les dones i la seva impossibilitat d’aconseguir arribar a l’ideal que la societat els hi exigeix, “fet que acabava provocant que moltes dones s’acabin sentint soles, qüestionades i incapaces”. Campos considera que aquesta mirada fiscalitzadora es dispara quan una dona amb diversitat funcional vol ser mare, iniciar els tràmits per adoptar o pretén accedir a serveis reproductius de qualitat. Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa demana “més polítiques públiques a la diversitat funcional que reconeguin els drets d’aquestes dones a ser mares i més espais oberts per fer visibles les maternitats dissidents”.
Més activitats del 8M Un altre dels actes destacats del programa del Dia de les Dones a Montcada i Reixac serà la xerrada ‘Treball sexual i prostitució. Aclarint conceptes i explicant models d’abordatge’. Serà el 24 de març (18h), a la Casa de la Vila (Major, 32), i comptarà amb les intervencions de Paula Arce, investigadora del grup de recerca Antígona, de la UAB; i d’Anna Saliente, sociòloga especialitzada en gènere.
D’altra banda, fins al 31 de març es pot visitar ‘Dona, mujer, woman’, al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), de Montserrat Anguiano i Rubén Antón. És una mostra de collage digital sobre dones referents africanes al llarg de quatre segles d’història. També es pot veure fins al 14 d’abril, la mostra ‘Dones i Aigua’, a càrrec del grup de dones creadores Minerva, al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina. Es tracta d’una exposició de diferents disciplines artístiques que tenen com a eix comú la vinculació de la dona amb l’aigua.
El programa del 8M també recupera el tradicional sopar de dones que es venia fent cada any abans de la pandèmia. Serà el 24 de març, a les 21h, al Café Colon (Colon, 5). El preu és de 15 euros i cal reservar plaça abans del 20 de març al telèfon 662 585 755.