Des del departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Montcada i Reixac es volen aclarir diversos punts en relació a les declaracions fetes per l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montcada i Reixac.
En relació amb el Conveni
És cert que s’ha redactat un nou conveni. Per a la redacció d’aquest es va utilitzar com a base el model que ofereix el Departament d’interior de la Generalitat de Catalunya per a convenis entre Ajuntaments i Associacions de Voluntaris de Protecció Civil. Aquest model de conveni es va modificar amb les característiques del municipi i la legislació sectorial vigent.
El canvi de conveni era necessari, ja que els convenis anteriors no estaven contextualitzats en la legislació sectorial vigent. Aquesta legislació regula l’organització i les activitats dutes a termes per les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil.
La legislació a la qual es fa referència al conveni és:
L’ORDRE INT/202/2017 especifica que les actuacions a dur a terme són:
Actuacions de planificació i sensibilització
Actuacions en dispositius preventius
Actuacions en situació de risc o d’emergència prioritàries i complementàries
Prioritàries:
Complementàries:
Aquestes actuacions han de ser autoritzades per la persona que te les competències en protecció civil al municipi (alcalde) o la persona en qui es deleguin (regidor, tècnic...).
El conveni es va fer arribar al maig i des de les hores s’han mantingut diverses reunions per aclarir-lo i trobar punts en comú. L’última reunió va ser rebutjada per part de l’associació, ja que no volien la presència del tècnic de protecció civil ni del coordinador general, volent reunir-se únicament amb l’alcalde i trencant així el vincle amb el tècnic.
El Turó de Montcada
Respecte a la prohibició de fer activitat dins del turó, el Pla de Prevenció d’Incendis (PPI) recull quins camins són transitables amb garanties de seguretat en cas d’emergència i el Turó de Montcada ja no reuneix les condicions per a formar-ne part del PPI. Es va rebre una subvenció per part de la Diputació de Barcelona per a poder fer els arranjaments necessaris, però la propietat i l’entitat gestora no van autoritzar les tasques a realitzar.
A data 29 de maig es va comunicar a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil aquest fet i que per la seguretat dels voluntaris no s’hi accedís. Més endavant en una reunió presencial se’ls hi va tornar a aclarir per segona vegada que la prohibició era fruit de garantir la seguretat dels voluntaris i voluntàries.
Línia de treball del departament de Protecció Civil municipal
Des del departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, es valora la tasca de les persones voluntàries i es vetlla perquè la seva activitat es dugui a terme amb garanties de seguretat, formació i participació ciutadana.
Es continuarà treballant perquè els ciutadans i ciutadanes de Montcada i Reixac puguin exercir el seu dret a col·laborar en les tasques de protecció civil tal com ho determina la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya.