Comença l'enderrocament de la masia de Can Sants

Dijous, 17 de gener de 2013

L'enderrocament de la masia de Can Sants, ubicada a Terra Nostra, s'ha iniciat aquesta setmana davant el perill de despreniment d'elements de l'edifici. El seu avançat estat de deteriorament -amb un 70% de l'estructura en runes- ha fet impossible la seva restauració. El procés consistirà en el desmuntatge de l'estructura, de forma gairebé manual, i es realitzarà per fases. Ahir una delegació municipal formada per l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, el president de l'Àrea de Política Territorial, Juan Parra, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Dani Moly, acompanyats d'arquitectes municipals van visitar l'actuació i es van reunir amb els responsables de l'empresa de demolició.

La masia de Can Sants està datada del segle XVIII i ha viscut diferents etapes constructives des dels seus orígens com a masia medieval, de la qual s'han trobat restes. En aquest procés d'enderrocament es mantindran les bases de l'estructura de la masia amb una alçada variable per tal que, en un futur, es pugui visualitzar la planta de l'habitatge. D'aquesta forma, es crearà un espai d'interpretació del patrimoni medieval de Montcada, que servirà per conèixer millor els orígens i la història del municipi. Entre les parts que es conservaran es troba la paret de la façana nord que els arqueòlegs han datat del segle XVI, gràcies a les estructures trobades a la construcció. L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez ha afirmat que "l'objectiu és que aquesta zona es converteixi en una zona visitable per a tota la ciutadania i per als escolars per conèixer el nostre passat medieval".

L'Ajuntament de Montcada i Reixac va encarregar el passat mes de febrer de 2012 a l'empresa Estrats, especialitzada en gestió de patrimoni, l'elaboració d'un estudi històric, arquitectònic i arqueològic de la Masia de Can Sans que ha permès documentar-la abans d'enderrocar-la. L'objectiu d'aquest estudi és mantenir de forma virtual aquest element patrimonial del municipi mitjançant un escanejat 3D de l'edifici i fotografies tan d'arxiu com actuals, destacant elements singulars. Amb aquestes dades es pretén fer una maqueta virtual. Durant l'elaboració de l'informe es van localitzar restes de ceràmica típica de la segona meitat del segle XVI.

El treball incorporarà un estudi de paraments i controls de l'enderrocament. A més, part dels elements més significatius de la masia, com els carreus, els llindars i finestrals o el portal, es catalogaran i es guardaran en dependències municipals, sota supervisió del Museu Municipal, per en un futur, poder-los tractar, recuperar o per tal de ser reutilitzades en la restauració futura d'algun edifici del patrimoni local.

Darrera actualització: 5.06.2018 | 12:46