El dia 6 tindrà lloc la fira d'entitats i serveis adreçats a aquest col·lectiu i l'endemà, dia 7, una caminada des del centre fins a Mas Duran.
"Sabem que Montcada i Reixac no és una ciutat amable amb la gent gran, especialment pel que fa a la via pública, amb barreres arquitectòniques agreujades pel pas del tren o d'altres com pals de la llum o escocells; el nostre treball anirà adreçat a solucionar aquests qüestions, som conscients que hi ha molta feina a fer", va indicar ahir l'alcaldessa, Laura Campos, durant la presentació del projecte 'Montcada Ciutat Amiga de les persones grans', ahir dilluns, 1 d'octubre, a la Casa de la Vila. El programa pretén impulsar polítiques d'envelliment actiu i adaptar l'entorni els serveis perquè les persones grans visquin amb seguretat, de forma saludable i participin en el dia a dia del municipi. Aquest dilluns, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran, l'Ajuntament va organitzar un acte per avançar algunes de les dades significatives que s'extreuen de la fase de diagnosi i entrevistes personals –a càrrec de la consultora Spora–, durant la qual s'han fet una desena de grups de discussió i hi ha pres part un centenar de persones.
La fase d'estudi es divideix en tres àmbits, l'espai social, l'espai construït i els recursos i serveis, el que permeten analitzar el grau 'd'amigabilitat' de Montcada i Reixac envers aquest col·lectiu. Algunes de les dades significatives que van avançar els tècnics de la consultora, Marcel Balasch i Mireia Faucha, extretes dels grups de discussió amb els veïns i veïnes del municipi, són que consideren que la ciutat té moltes barreres arquitectòniques, molts carrers amb pendents o desnivells, que manquen banys públics o que els bancs de la via pública són massa baixos.
Altres dades destacades són que La Veu de Montcada i Reixac és la referència pel que fa a la informació sobre accions que es fan al municipi, que es fa una valoració positiva dels Serveis Socials –tot i que també hi ha desconeixement d'alguns serveis que hi ofereix–, o que existeix una xarxa comunitària i veïnal d'ajuda mútua. Un cop s'han els grups de discussió, el següent pas en el procés és un fòrum participatiu que tindrà lloc entre final d'octubre i principi de novembre, al qual està previst que hi prengui part una trentena de persones.
"Volem comptar amb una radiografia de la gent gran, que el projecte no fos només una declaració d'intencions sinó tot un pla d'acció adreçat a millorar la qualitat de vida de les persones grans", va dir la regidora de Ciutadania, Mónica Martínez. L'alcaldessa va expressar que "fa temps que les administracions volem que la ciutadania deixi de veure l'envelliment com un problema i que el contempli com un fenomen que porta moltes contribucions socials".
El projecte 'Montcada Ciutat Amiga de les persones grans' compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. En representació de l'ens, el tècnic del Servei de Suport a Programes Socials Lluís Berrio va explicar a l'acte que el projecte neix de la Xarxa de Ciutats Amigues de la Gent Gran, un projecte de l'OMS al qual Montcada i Reixac es va adherir al 2017. Berrio va indicar que el repte de la Diputació amb els programes adreçats a l'envelliment actiu són "canviar la mirada envers les persones grans i acabar amb la discriminació per qüestions d'edat; introduir una mirada intergeneracional i incorporar la veu de les persones que no en tenen".
Amb motiu d'aquest acte, la tècnica de Serveis Socials Marta Romaní va avançar que l'Ajuntament ha enllestit la guia per prevenir els maltractaments a la gent gran, que es presentarà públicament a final de novembre. Es tracta d'un document on han treballat tècnics de diferents àmbits que pretén detectar, prevenir i atendre les persones grans, a la vegada que insta la ciutadania a ser agent activa en la prevenció d'aquests casos. L'acte va comptar amb la conferència 'Humor per l'esperança', a càrrec del professor del programa universitari per a gent gran de la Universitat Ramon Llull Enric Benavent.
La presentació de 'Montcada Ciutat Amiga de les persones grans' donava el tren de sortida a les activitats sobre envelliment actiu previstes per l'Ajuntament al llarg d'aquest mes d'octubre. Per tercer any consecutiu se celebra la mostra d'entitats i serveis vinculats a l'envelliment actiu, amb parades a la plaça de l'Església i actuacions de gimba, cant coral, sardanes, sevillanes, playbacks, puntes de coixí i manualitats. Serà aquest dissabte, dia 6, de 10 a 14 h. L'endemà, dia 7, es farà la tercera caminada intergeneracional, des de la plaça de l'Església (10 h) fins al parc de la Llacuna. Un cop allà, hi haurà una classe de ioga i una altra de tai-txí. Les inscripcions a la sortida es tanquen aquest dimecres, 3 d'octubre, i qui hi vulgui assistir, s'hi ha d'apuntar contactant amb alguna de les entitats del municipi o bé, amb de la Regidoria de Ciutadania de l'Ajuntament.
El 20 d'octubre tindrà lloc la festa de l'envelliment actiu, al pavelló Miquel Poblet. De 10 a 21 h s'oferirà un ventall de totes aquelles activitats que duen a terme els casals de Montcada i Reixac, amb zumba, desfilada de vestits de paper, cant coral, sevillanes, playbacks, ball amb música en directe i una botifarrada al migdia, entre d'altres. La cloenda del mes dedicat a l'envelliment actiu serà l'espectacle 'The little night cabaret', el 21 d'octubre, al Teatre Municipal (Tarragona, 32), a les 18 h. El muntatge és un recorregut pels millors números de la història del cabaret europeu, dels musicals de Broadway i del Music Hall americà. Les entrades tenen un preu de 10 euros per avançat i de 12 euros, a taquilla, i ja es poden comprar a l'Auditori Municipal (plaça de l'Església, 12) o bé, pel web www.mirteatres.cat. Hi ha el preu especial 'butaca gran', de 4 euros, per a les persones de més de 65 anys. En aquest cas, el tiquet s'ha de comprar directament a l'Auditori Municipal.