Aquest document, que tindrà vigència fins a l’any 2029, s’ha elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i ha inclòs un procés participatiu amb la ciutadania.
La sessió del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de juliol ha aprovat inicialment el Pla Local d’Habitatge 2024-2029. Segons defineix la Llei del dret a l’habitatge, aquest pla és un instrument que determina les propostes i compromisos municipals en política d’habitatge. Al Pla Local d’Habitatge, que tindrà una vigència de cinc anys i proposa més d’una cinquantena d’accions, es fa constar que les actuacions públiques en matèria d’habitatge són competència de les administracions autonòmiques i de l’Estat, per la qual cosa, les intervencions municipals s’exerceixen majoritàriament per delegació. En aquest sentit, les actuacions previstes al Pla, i el seu posterior desplegament, es duran a terme en funció de les dotacions econòmiques aportades per les Administracions corresponents, així com d’acord amb els límits que imposin les disponibilitats pressupostàries municipals de cada exercici.
En la seva intervenció en el Ple, la regidoria d’Habitatge, Anabel Moreno, ha destacat que l’Ajuntament treballarà “per rebaixar el dèficit d’habitatge al màxim possible i per intentar augmentar el parc social existent, així com les millores habitacionals”. Moreno ha recordat que els pisos HPO al municipi creixeran en 136 en els pròxims mesos i que la llei del 30% per a les noves construccions també permetrà augmentar aquesta xifra. La regidoria també ha recordat que l’Ajuntament, a través de la Borsa de Mediació de l’Habitatge, posa en contacte propietaris particulars amb llogaters que paguen un preu més econòmic que el del mercat lliure. Moreno també ha confessat que el parc d’habitatge social del qual disposa el consistori, amb pisos de propietat i altres cedits per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, “és insuficient davant les necessitats urgents de molts veïns i veïnes del municipi”.
L’alcalde, Bartolo Egea, també ha volgut repassar els eixos d’aquest Pla Local d’Habitatge: ampliar el parc d’habitatge accessible i social, especialment per als joves en règim de lloguer; millorar l’estat de conservació, accessibilitat i eficiència energètica del parc d’habitatge municipal; ampliar l’atenció de col·lectius en situació de vulnerabilitat residencial, amb especial rellevància per a la problemàtica del barraquisme; i impulsar la política municipal d’habitatge.
Procés d'elaboració Ha comptat amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona. En l'àmbit intern i de manera transversal, la regidoria d’Habitatge ha tingut la col·laboració de les àrees Econòmica i Territorial, així com Alcaldia i Serveis Socials. Abans de la seva redacció, es va fer un treball d’anàlisi i diagnosi de la situació de l’habitatge amb un caràcter participatiu. El febrer de 2023, es va obrir un procés a la plataforma Montcada Participa per recollir l'opinió de la ciutadania sobre diferents aspectes relacionats amb l’habitatge. Durant el passat mes de març, es va convocar un taller participatiu per contrastar i avaluar amb la ciutadania i les entitats les propostes que s’havien inclòs al Pla Local d’Habitatge.
La proposta del Pla Local d’Habitatge estarà durant un mes en exposició pública per a la presentació d’al·legacions si s’escau. Si no es presenta cap, el document quedarà aprovat definitivament.