La nova llei valora altres conceptes més enllà de l'oferta econòmica, com comptar amb una plantilla estable o l'aplicació de la igualtat de gènere.
La Casa de la Vila ha acollit aquest divendres, 6 d'abril, la Jornada d'intercanvi d'experiències i debat sobre l'aplicació de la compra pública responsable a l'administració local, organitzada pels ajuntaments de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Ripollet i Barberà del Vallès, a la qual han assistit responsables dels departaments de Secretaria, Intervenció, Contractació i Compres dels consistoris esmentats.
Des del 8 de març hi ha en vigor la nova llei que reflecteix un gran canvi pel que fa a les licitacions, la qualitat ha de prevaldre per sobre del preu. A partir d'ara la contractació pública deixa de banda el criteri de l'oferta econòmicament més avantatjosa i fa prevaler criteris socials de forma transversal i obligatòria en la contractació. La matinal, que ha estat presentada pel president de l'Àrea Econòmica, Òscar Gil, ha girat al voltant de l'exemple de l'Ajuntament de Barcelona, que ja fa dos anys que va començar a estudiar i a aplicar algunes mesures destinades a fer una contractació pública sostenible.
El director de Coordinació de la Contractació Administrativa del consistori barceloní, Francisco Blanco, ha explicat el treball fet fins ara per la corporació impulsat a través de dos grups motors, un d'intern, amb especialistes de la compra pública on tots els agents de l'administració tenien representació, i un d'extern, on s'ha creat una taula de contractació pública integrada per representants del teixit empresarial i associatiu.
Aquesta tasca s'ha traduït en l'aprovació d'un Decret que fixa un seguit de criteris a l'hora de fer contractes públics com ara que l'oferta econòmica suposi només el 35% de la puntuació –en comptes del 51%– i que puntuïn qüestions com que l'empresa adjudicatària tingui una plantilla estable, subcontracti empreses d'inserció laboral o pagui sous per sobre del que marca el conveni. També s'exigeix el compliment de la llei pel que fa al percentatge de treballadors discapacitats contractats i a l'aplicació dels plans d'igualtat de gènere, entre altres qüestions. Francisco Blanco conclou que "és una nova forma de fer compra pública que ha vingut per quedar-s'hi".
Els 4 ajuntaments que han organitzat la jornada estan treballant, des del 2016, en un projecte compartit d’impuls de l’Economia Social i Solidària (ESS). El projecte integral i mancomunat, tracta d’impulsar l’economia social i solidària d’acord amb la realitat actual i definir polítiques de desenvolupament econòmic des d’un vessant més responsable, cooperatiu i participatiu. Una de les línies a treballar de forma mancomunada ha estat l’aplicació de criteris socials en una compra pública responsable.