És curiós l'origen del tortell de Reis. Un dolç que, malgrat menjar-se en aquestes dates, res té a veure amb el Nadal ni amb l'arribada de Ses Majestats. De fet, prové de la festa pagana de les saturnals, que se celebrava en el segle II d. C. en honor a Saturn, el deu de les collites. A les saturnals, que es realitzaven en acabar la temporada agrària i coincidien amb la fi de febrer, a més d'altres aliments, ja es prenien unes postres semblants que duien fruits secs, figues i panses. Però no va ser fins un segle després que es va començar a incorporar una fava dins del dolç. Trobar-la era senyal d'un any de bona sort, per la qual cosa la connotació del Ilegum era molt diferent de la d'ara.
Ja més tard, en el segle XVIII, el cuiner del rei Lluís XV, per complimentar el rei, va decidir introduir-hi una moneda d'or. Trobar la moneda resultava més encoratjador que trobar la fava, la qual va anar perdent importància i va passar a ser senyal de mala fortuna. I és durant el segle XIX quan definitivament es trasllada la festa al dia 6 de gener i s'introdueixen la figureta del rei i la famosa corona.
Molt ha evolucionat la tradició fins als nostres dies, i també els ingredients utilitzats, ja que s'ha substituït la fruita seca per la nata, la crema i fins i tot la xocolata. També les sorpreses que s'hi amaguen han anat variant, i conseqüentment, el significat: en l'actualitat, qui troba la fava és considerat el perdedor i està obliga a pagar el tortell, i qui troba al rei és coronat i rep un bon auguri per a tot l'any.
(text: Eva Remolina)
Els obradors tradicionals on es fa el tortell de Reis són: