La manifestació del 8 de març, organitzada pel Grup de Dones Feministes, és un dels actes destacats del programa del Dia de les Dones a Montcada i Reixac.
El manifest del 8M a Montcada i Reixac, elaborat pel Grup de Dones Feministes del municipi, posa de relleu que la lluita feminista no té descans, ja que 'any rere any, les dones continuen manifestant-se pels seus drets ‘perquè ens corresponen més i perquè patim a diari la por de perdre el que hem aconseguit’, indica l’escrit, que posa com a exemple de drets perduts la situació actual de les dones a l’Afganistan o el centre d’internament de persones estrangeres de la Zona Franca, a Barcelona, on al mòdul de dones ‘es continua exercint una violència racista i masclista que ni podem ni devem permetre’.
El document també denuncia la precarietat laboral de les treballadores de la llar, de les temporeres del camp, així com els atacs a la llei trans ‘que celebrem, tot i saber que és insuficient; nosaltres sabem que ho és, però al patriarcat li sembla massa; tot el que vingui del feminisme, tot el que sigui per a nosaltres, al patriarcat i sembla massa’. El clam a favor de les llibertats inclou totes les dones: racialitzades, neurodiverses, empobrides, migrades, discapacitades, transsexuals, homosexuals, menors o grans.
La lectura del manifest, a càrrec de Manuela Valenzuela, del Grup de Dones, i amb interpretació en llengua de signes catalana, va posar punt i final a la manifestació pel 8M que va tenir lloc ahir dimecres, 8 de març, des de l’avinguda de la Unitat fins a la plaça de l’Església, que va reunir al voltant de 200 persones.
La manifestació era un dels plats forts del programa del Dia de les Dones a Montcada i Reixac, que continua aquest dijous, 9 de març, amb un taller d’elaboració d’olis macerats, a l’hort comunitari de Mas Duran.
Maternitats i reflexió sobre la prostitució Per segon any consecutiu, la maternitat és un dels eixos del programa a Montcada i Reixac pel 8M i en aquesta ocasió es dedicarà a la maternitat i la diversitat funcional. El 17 de març tindrà lloc la jornada ‘Maternitat i (dis)capacitats’ a l’Auditori Municipal (pl. Església, 12), de 17.30 a 20 h.
Hi intervindran la professora i investigadora de la UOC Asun Pié Balaguer; Ana Álvarez-Errecalde, mare i fotògrafa especialitzada en cures i discapacitat i fundadora del projecte ‘Care: cuidar importa’; i Carolina Ibáñez Barea; mare d’un fill amb diversitat funcional i presidenta de la Fundació Adimir. Hi ha servei de canguratge especialitzat, a càrrec de la Fundació Adimir, i cal demanar-lo abans d’aquest divendres, 10 de març, a oficinadona@montcada.org.
Un altre dels actes destacats del programa és la xerrada ‘Treball sexual i prostitució. Aclarint conceptes i explicant models d’abordatge’. Serà el 24 de març (18 h), a la Casa de la Vila (Major, 32) i comptarà amb les intervencions de Paula Arce, investigadora del grup de recerca Antígona, de la UAB; i d’Anna Saliente, sociòloga especialitzada en gènere. També hi haurà servei de canguratge, que cal demanar abans del 17 de març a oficinadona@montcada.org.
Més activitats El 14 de març, el Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10) acollirà el videofòrum El treball invisible de les dones (17 h). L’endemà, dia 15 (17.30 h), hi haurà la xerrada ‘Bruixeria: ahir i avui’, a l’Auditori Municipal, a càrrec de Clàudia Pujol i Devesa. L’acte l’organitza l’Aula d’Extensió Universitària, Aula MiR. Aquest mateix dia, a les 18.30 h, s’inaugurarà la mostra ‘Dones i Aigua’, a càrrec del grup de dones creadores Minerva, al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina, on hi romandrà fins al 14 d’abril. És una mostra de diferents disciplines artístiques que tenen com a eix comú la vinculació de la dona amb l’aigua.
D’altra banda, fins al 31 de març es pot visitar ‘Dona, mujer, woman’, al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, sn), de Montserrat Anguiano i Rubén Antón. És una mostra de collage digital sobre dones referents africanes al llarg de quatre segles d’història; un recorregut transversal per la vida de diverses feminitats negres: dones rellevants, persones LGTBIQ+ dissidents…
El grup de teatre local Teatroia’t tornarà a representar ‘Mujeres atacadas’, que va estrenar al desembre passat en el marc del cicle Montcada a escena. La funció serà el 19 de març (18 h), al Kursaal i les entrades, a 5 euros, es poden adquirir a www.teatremontcada.cat i presencialment a l’Auditori Municipal. L’acte és a benefici de l’entitat Ponts per la pau, presidida per l’activista afganesa Nadia Ghulam.
El programa del 8M recupera el tradicional sopar de dones que es venia fent cada any abans de la pandèmia. Serà el 24 de març, a les 21 h, al Café Colon (Colon, 5). El preu és de 15 euros i cal reservar plaça abans del 20 de març al telèfon 662 585 755.