Activat el pla per minimitzar els efectes de l'onada de calor fins al 30 de setembre
Fins el 30 de setembre estarà activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) que va posar en marxa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya el passat 1 de juny i al qual s'adherit la regidoria de Salut Pública i Consum de l'Ajuntament de Montcada i Reixac.
Els objectius del POCS, iniciat l'any 2004, són predir amb la màxima antelació possible les situacions meteorològiques de risc i minimitzar els efectes negatius d'una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans, especialment sobre els més vulnerables com són la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i les que tenen malalties cròniques.
Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals necessàries per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.
El pla té tres fases d'actuació. La més greu només s'activaria en cas d'alerta si es preveu una pujada sostinguda de les temperatures per sobre les 35ºC a les zones costaneres i per sobre les 40ºC a l'interior. El pla inclou un seguit de recomanacions preventives com prendre dutxes fresques de manera freqüent, protegir-se amb un barret o gorra, utilitzar roba de cotó i de colors clars, caminar per l'ombra, beure aigua sovint, evitar menjar molt calents i limitar l'activitat física a hores de menys calor.
Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor, com ara, una temperatura del cos molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant aquests símptomes, s'ha de traslladar la persona a un indret més fresc, donar-li aigua, mullar-la i ventar-la i avisar urgentment els serveis sanitaris (061)
Malgrat tots aquests consells, als centres d'atenció primària de Catalunya i a les farmàcies hi haurà uns fulletons amb recomanacions. A més, per a qualsevol dubte es pot consultar el número de telèfon 24 hores de Sanitat Respon 902 111 444.