Montcada i Reixac organitza la primera edició de 'Tastajocs, una altra manera de jugar'

Dimecres, 17 d'octubre de 2018 a les 13:00

Es tracta d'una fira que es farà durant tota la jornada del 17 de novembre, al pavelló Miquel Poblet, i es dedicarà a la història del joc i de la joguina.

L'Ajuntament de Montcada i Reixac organitza el pròxim 17 de novembre la primera edició de 'Tastajocs, una altra manera de jugar', una fira dedicada al joc i la joguina que tindrà lloc d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, al pavelló Miquel Poblet (Camí de la Font Freda, 3). Es tracta d'un nou projecte municipal que vol reivindicar la importància del joc en la vida dels infants i de les famílies, al llarg de la història de les diferents cultures, esdevenint un acte intergeneracional, cultural, educatiu, solidari, inclusiu i participatiu.

"Volem que la fira es consolidi i tingui continuïtat, com altres activitats similars que es fan arreu de Catalunya, cada edició es dedicarà a un tema diferent i enguany es girarà al voltant de la història del joc i la joguina", ha explicat l'alcaldessa, Laura Campos, durant la presentació de l'esdeveniment aquest dimecres, 17 d'octubre, en roda de premsa, acompanyada de la presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere, i les regidores d'Educació, Infància i Joventut i Ciutadania, Jessica Segovia i Mónica Martínez, respectivament. Campos ha destacat la importància de la fira com a un element més "per projectar-nos com a ciutat i per arribar a més població del municipi i de fora".

'Tastajocs' es dividirà en dos espais diferenciats, el d'exposició i el d'experimentació. A la zona d'exposició, hi haurà una mostra de joguines històriques de vida i fotografies. Aquesta activitat és possible gràcies a la participació de col·leccionistes, particulars, museus, empreses i entitats que cediran al consistori originals i rèpliques de jocs i joguines. L'objectiu d'aquest espai és mostrar a la ciutadania l'evolució d'aquest àmbit, des de la prehistòria fins a l'època moderna. Per muntar l'exposició, l'Ajuntament compta amb la col·laboració del Museu del Joguet de Catalunya, Unicef, el Museu Arqueològic de Catalunya, l'Associació d'Amics del Ferrocarril de Montcada i Reixac i donacions privades.

Pel que fa a la zona d'experimentació,hi haurà activitats perquè les persones que hi assisteixin facin ús d'una selecció de jocs i joguines de l'època antiga fins a final del segle XX, per tal de compartir i transmetre com jugaven els nostres avantpassats i altres formes d'aprendre mitjançant el joc. En aquest espai hi haurà jocs tradicionals, d'arreu del món, un joc de cartes sobre famílies inclusives, llibres troquel·lats, taller de creació de joguines, un taller sobre el món casteller, experimentació per a nadons i jocs dansats i musicats, entre d'altres propostes. La regidora d'Educació, Infància i Joventut, Jessica Segovia, ha destacat el caràcter intergeneracional de les propostes. "Hi ha de venir tothom a jugar, no només els infants, es tracta d'una activitat per compartir i traspassar coneixements sobre el joc entre generacions", ha dit.

La fira també comptarà amb un espai per promocionar l'ús dels jocs i joguines en altres llengües, especialment en català. Per aquest motiu, s'hi farà difusió de la campanya 'I tu, jugues en català?', del Consorci de Normalització Lingüística. L'organització de la fira és un treball transversal entre diferents regidories del consistori. "Es tracta d'un model de feina que ens està donant molt bons resultats i amb el qual hem pogut organitzar activitats a Sant Jordi o la primera edició del Dia Internacional de la Llengua Materna", ha manifestat la presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere. L'organització de la fira recau en la regidoria d'Educació, Infància i Joventut, mitjançant el Pla Educatiu d'Entorn; la regidoria de Ciutadania, amb Cooperació o Solidaritat i amb el suport del programa d'envelliment actiu; la unitat de polítiques d'Inclusió, la regidoria de Comerç i Turisme, les biblioteques de Montcada i Reixac i el Servei Local de Català.

Darrera actualització: 17.10.2018 | 14:49