Suport de diputats del Parlament i del Congrés al soterrament de la R2 a Montcada i Reixac

Dilluns, 5 de novembre de 2018 a les 00:00

Diputats del Parlament de Catalunya i del Congrés de partits polítics amb representació a la ciutat han signat aquest matí un manifest de suport al soterrament de l'R2 al seu pas per Montcada i Reixac. 

L'acte ha estat organitzat per l'Ajuntament i la Plataforma Tracte Just Soterrament Total, amb l'objectiu que els parlamentaris coneguessin de primera mà la situació del municipi respecte les vies ferroviàries i els motius pels quals es reivindica el soterrament de l'R2 i la millora de les estacions de tren locals. L'alcaldessa, Laura Campos, ha manifestat que "avui els diputats han pogut veure perquè som un municipi singular i perquè històricament som un poble castigat i fracturat per les infraestructures viàries i ferroviàries" i ha afegit que "els hi hem mostrat que representa per a nosaltres el soterrament, un projecte que ens permetrà cohesionar la trama urbana i recuperar el sentiment de pertinença al poble". Campos ha demanat als parlamentaris "unanimitat a tots els partits polítics per tal que el soterrament sigui una prioritat i que el projecte no es vegi afectat, tot i que hi hagi canvis al govern de l'Estat"

Els parlamentaris han sortit des de l'edifici consistorial a les 10h i han visitat els punts ferroviaris més conflictius de la ciutat durant una visita guiada que el ha permès conèixer de primera mà la realitat del municipi. Els representants polítics han visitat els passos a nivell dels carrers Pasqual i Bogatell, el monòlit en record a les víctimes del tren –situat a la Cruïlla del Soterrament–, el pas inferior de l'estació Montcada-Manresa, l'estació i el pas soterrani de Montcada Bifurcació (Can Sant Joan) i el tram ferroviari de l'R2 que conflueix amb l'autopista C-33, a l'alçada del pavelló Miquel Poblet.  

Després de la visita, l'acte ha continuat a la sala institucional de la Casa de la Vila amb la presentació del projecte del soterrament de l'R2 i l'explicació, a càrrec de tècnics municipals, del contingut de la darrera reunió de la comissió tècnica, on el Ministeri de Foment, Adif i la unió temporal d'empreses -que s’encarrega de la redacció de l'estudi informatiu i els projectes bàsic i constructiu del soterrament de la R2- van proposar utilitzar el mètode constructiu d’excavació en mina en una part de l’obra per evitar possibles problemes amb el freàtic. El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, ha reiterat que "el consistori no renunciarà a cap metre del soterrament" i ha volgut puntualitzar que "el canvi en el mètode constructiu d'un tram del projecte no ha d'afectar el resultat final del soterrament total". Per la seva banda, el representant de la plataforma ciutadana, Ramon Bueno, ha afirmat que "si no es fa el soterrament, Montcada i Reixac està condemnada al col·lapse territorial, social i econòmic i aquest és el missatge que hem volgut transmetre als representants al Parlament i al Congrés". L'acte ha finalitzat amb la signatura d'un manifest de suport al soterrament de l'R2 al seu pas per Montcada i Reixac i amb l'atenció als mitjans de comunicació assistents.

La visita dels diputats ha tingut lloc vint dies abans de la III Marxa pel Soterrament, prevista el 25 de novembre. La caminada popular iniciarà el seu recorregut a la Cruïlla del soterrament –cantonada carrers Bogatell i Colon–  i continuarà per zones vinculades al soterrament de la R2 com els pilars de la C33, al camí de la Font Freda, i el Rec Comtal. La jornada matinal finalitzarà a la Casa de la Mina, amb parlaments i actuacions musicals. Les inscripcions­ es poden fer online, al web montcada.cat i ime.cat, i presencialment a les oficines de l'Institut Municipal d'Esports.

 

Darrera actualització: 05.11.2018 | 15:01